Κυριακή 16 Μαΐου 2010

AYATOLLAH KHOMEINI - ΑΓΙΑΤΟΛΑΧ ΧΟΜΕΙΝΙ

Αγιατολάχ Χομεϊνί
Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί - Grand Ayatollah Imam Sayyed Ruhollah Mousavi Khomeini (24 Σεπτεμβρίου 1902 – 3 Ιουνίου 1989) υπήρξε θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης του Ιράν από το 1979 ως το 1989.
Το 1979 με την επικράτηση της Ιρανικής Ισλαμικής Επανάστασης ανατράπηκε το υπάρχον καθεστώς και ο βασιλιάς (σάχης) της χώρας, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί, αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από το Ιράν. Με την επικράτηση της Επανάστασης, ο Χομεϊνί ως πρωτεργάτης και επικεφαλής του σιιτικού κλήρου, αναδείχθηκε ανώτατος άρχοντας του Ιράν, κατέχοντας ταυτόχρονα και θρησκευτικές ιδιότητες βάσει του νέου ιρανικού Συντάγματος. Το Συμβούλιο της Επανάστασης επέβαλε καθεστώς που βασίζονταν στην αυστηρή ερμηνεία του Κορανίου.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του Αγιατολάχ Χομεϊνί το Ιράν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με το γειτονικό Ιράκ, για δέκα έτη (1980-1990). Επίσης οι σχέσεις με τον δυτικό κόσμο επιδεινώθηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίθεση κατά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τεχεράνη. Ο Χομεϊνί παρέμεινε στο αξίωμα ως το θάνατό του, το 1989.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: