Σάββατο 1 Μαΐου 2010

J. EDGAR HOOVER - ΤΖ. ΕΝΤΓΚΑΡ ΧΟΥΒΕΡ

Τζ. Εντγκαρ Χούβερ
(1 Ιανουαρίου 1895 – 2 Μαΐου 1972)
Η κοσμοθεωρία τού επί 50 ολόκληρα χρόνια διευθυντή του FBI, Τζ. (Τζον) Εντγκαρ Χούβερ, δεν απείχε πολύ από αυτήν την ομώνυμης ηλεκτρικής σκούπας. Ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών, ο ενορχηστρωτής μιας σειράς εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που τάραξαν συθέμελα τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ο σατανικός δημόσιος λειτουργός που έτρεμε και αυτός ο (εκάστοτε) αμερικανός πρόεδρος «σάρωνε» τα πάντα. Πληροφορίες, υπολήψεις, καριέρες, δολάρια, ελευθερίες.
Ο Τζ. Εντγκαρ Χούβερ ήρθε στον κόσμο με διάπλατα, καχύποπτα μάτια την Πρωτοχρονιά του 1895. Τα πρώτα του παιχνίδια (πιθανότατα κυάλια και ανιχνευτές ψεύδους) ήταν κρυμμένα κάτω από την κούνια του στο διώροφο σπίτι των Χούβερ, στο νούμερο 413 της Seward Square της Ουάσιγκτον, τρία τετράγωνα πίσω από το Καπιτώλιο. Μια «καθαρή», ευυπόληπτη γειτονιά ή, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Γκιντ Πάουερς στο βιβλίο του «Secrecy and Power: The Life of J. Edgar Hoover», «ένας μικρόκοσμος μεσαίων λευκών προτεσταντών της Αμερικής. Στα όριά της συναντούσες λίγους πλούσιους και καθόλου φτωχούς. Εκτός από τους υπηρέτες που έρχονταν κάθε μέρα να μαγειρέψουν και να καθαρίσουν το σπίτι, ήταν μια γειτονιά λευκών». Ο πατέρας τού Εντγκαρ, Ντίκερσον Χούβερ, ήταν ένας πετυχημένος λιθογράφος ώσπου ένας νευρικός κλονισμός τον έστειλε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του σε άσυλο μειώνοντας αισθητά τα έσοδα της οικογένειας. Ο Εντγκαρ, το μικρότερο από τα τρία εναπομείναντα τέκνα (η αδελφή του Σάντι πέθανε το 1893 από διφθερίτιδα) είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη μητέρα του Αννι, αδυναμία στην οποία αρκετοί βιογράφοι θα αποδώσουν πολύ αργότερα την ομοφυλοφιλία του και την αδυναμία του στις ζαρτιέρες.
Σε ηλικία 12 ετών κερδίζει το παρατσούκλι «Speed» χάρη στην ταχύτητα με την οποία έφερε εις πέρας τις αποστολές του κουβαλώντας τα ψώνια από το μπακάλικο για διάφορους γείτονες (επ' αμοιβή βεβαίως). Εχοντας οικοδομήσει πλέον μια υπερχειλίζουσα αυτοπεποίθηση (όχι μόνο ξεπέρασε το τραύλισμά του αλλά εξελίχθηκε σε δεινό ρήτορα), είναι έτοιμος να σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και να πιάσει δουλειά στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Το 1917 έχει ολοκληρώσει και τις μεταπτυχιακές σπουδές του και είναι έτοιμος να προσληφθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το 1919 αναλαμβάνει ειδικός βοηθός του γενικού εισαγγελέα Αλεξάντερ Μίλερ Πάλμερ και αρχίζει πλέον επισήμως να επιδίδεται σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα: να ρουφιανεύει (κατά προτίμηση ποταπά «κομμουνιστικά στοιχεία»). Το 1924 διορίζεται αναπληρωτής διευθυντής τού τότε Γραφείου Ερευνών (αυτό που θα βαφτιστεί λίγο αργότερα Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, δηλαδή FBI) και επτά μήνες αργότερα διευθυντής του. Παραλαμβάνοντας έναν εντελώς ανυπόληπτο οργανισμό (κυρίως λόγω των σκανδάλων της προηγούμενης διοίκησης Χάρντινγκ) στα όρια της διάλυσης, εγκαινιάζει μια αγωνιώδη εκστρατεία «ανακαίνισης» εκ θεμελίων. Απολύει όλους τους ειδικούς πράκτορες που ο ίδιος θεωρεί άχρηστους, θέτει σε εφαρμογή αυστηρότατες διαδικασίες επιλογής, εκπαίδευσης και επιθεώρησης του προσωπικού, καθιερώνει αρχείο δακτυλικών αποτυπωμάτων το οποίο δεν θα αργήσει να γίνει το μεγαλύτερο του κόσμου, ιδρύει ένα επιστημονικό εργαστήριο εξακρίβωσης εγκλημάτων, ιδρύει την Εθνική Ακαδημία του FBI, όπου συγκεντρώνει αξιωματικούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου από όλη τη χώρα για ειδική, βαρέων βαρών, εκπαίδευση.
Το φακέλωμα έχει αρχίσει. Ολοι οι ύποπτοι για αριστερίζουσα συνείδηση και δράση (πάνω από 450.000 ονόματα) μαζί με το πλήρες βιογραφικό τους (παιδιά, σκυλιά, χόμπι, φαντασιώσεις, αριθμός ημερησίων στροφών της κεφαλής προς τα αριστερά κτλ., κτλ.) καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στα αρχεία του FBI. Ο Ερνεστ Χεμινγκγουέι (από τους αγαπημένους «στόχους» του Χούβερ) δεν διστάζει να κάνει λόγο για μια «αμερικανική Γκεστάπο», τα πλοκάμια της οποίας εφορμούν με εξαιρετική ταχύτητα και ευελιξία παντού. Η λίστα του Χούβερ (σαφώς πολύ πιο μακροσκελής από αυτήν του Σίντλερ) δεν παραλείπει κανέναν: από τον Αλβέρτο Αϊνστάιν και τη Μέριλιν Μονρόε ως τον Τζορτζ Οργουελ, τον Ντιν Μάρτιν και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στον τελευταίο μάλιστα (όπως και σε αρκετούς άλλους) είχε μια ιδιαίτερη εμμονή. Φτάνει στο σημείο να στείλει στη γυναίκα του κασέτες με τις απιστίες του και στον ίδιο τον Κινγκ κάμποσες επιστολές που ούτε λίγο ούτε πολύ τον ενθαρρύνουν να αυτοκτονήσει. Την ίδια στιγμή το αφεντικό του FBI επωφελείται από τις πλείστες επιτυχίες των πρακτόρων του στην καταδίωξη και σύλληψή διαβόητων αμερικανών γκάνγκστερ για να πάρει με το μέρος του μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.
Υπό την ηγεσία του το FBI γίνεται διάσημο για την αδιάβλητη λειτουργία του και για την ανεξαρτησία του από κάθε πολιτικό έλεγχο. Αλλως ειπείν δεν υπήρξε αμερικανός πρόεδρος, από τον Ρούζβελτ ως τον Κένεντι, που να τολμούσε να κουνήσει τον Χούβερ από τη θέση του. Παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε κατά καιρούς για τις αυταρχικές και πολλές φορές απάνθρωπες πρακτικές του, ο ευτραφής πρόγονος του Big Brother διατήρησε τον ζοφερό θώκο του ως τον θάνατό του, σε ηλικία 77 ετών.

ΑΠΟ ΤΟ http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: