Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ROBERT II OF SCOTLAND - ΡΟΒΕΡΤΟΣ Β΄ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ

Ροβέρτος Β' της Σκωτίας
Ο Ροβέρτος Β' (2 Μαΐου 1316 – 19 Απριλίου 1390) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1371 - 1390), αποκαλούμενος Στιούαρτ, λόγω της οικογένειας στην οποία ανήκε. Ήταν μοναδικός γιος του Γουόλτερ Στιούαρτ (πέθανε το 1326) και της Μάρτζορι Μπρους, κόρης του βασιλιά της Σκωτίας Ροβέρτου Μπρους από την πρώτη σύζυγό του, Ισαβέλλα του Μαρ. Η μητέρα του που έπεσε από άλογο, κατάφερε να επιζήσει λίγες ώρες μετά την γέννηση του.
Το 1318 το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο αποφάσισε ότι, εάν ο Ροβέρτος Μπρους πέθαινε χωρίς να αποκτήσει γιο, το Σκωτσέζικο στέμμα θα περνούσε στον γιο της Μάρτζορι. Αλλά η γέννηση του Δαυίδ, μελλοντικού βασιλιά της Σκωτίας Δαυίδ Β', καθυστέρησε την άνοδο του Ροβέρτου στον θρόνο για 42 χρόνια ακόμα. Όταν ο διάδοχος Δαυίδ έγινε βασιλιάς (1329), ο Στιούαρτ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις της χώρας. Την εποχή που ο βασιλιάς της Σκωτίας και θείος του Δαυίδ Β' κατέφυγε στη Γαλλία λόγω της επίθεσης του Άγγλου βασιλιά Εδουάρδου Γ', επελέγη ως αντιβασιλιάς με τον Ιωάννη Ράντολφ, 3ο κόμη του Μάρεϊ.
Αλλά ο Ράντολφ έπεσε σύντομα αιχμάλωτος των Άγγλων, και ο Ροβέρτος έμεινε μόνος αντιβασιλιάς, προσπαθώντας να περιορίσει την επιρροή των Άγγλων στην χώρα, και καταφέρνοντας να επιστρέψει ο βασιλιάς Δαυίδ Β' (1341). Ο Στιούαρτ μετά την μάχη του Νέβιλ (1346), όπου αιχμαλωτίστηκε ο βασιλιάς Δαυίδ, κατάφερε να δραπετεύσει στη Σκωτία. Δυσανασχέτησαν έντονα όταν αργότερα ο βασιλιάς Δαυίδ κήρυξε τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Γ' ή έναν από τους γιους του ως διάδοχό του στο θρόνο της Σκωτίας.
To 1363 πραγματοποίησε επανάσταση, αλλά σε λίγο συνελήφθη και αιχμαλωτίστηκε μαζί με 4 από τους γιους του. Απελευθερώθηκε λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Δαυίδ τον Φεβρουάριο του (1371), και σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του 1318 έγινε διάδοχος του στον θρόνο. Δεν ήταν ενεργός βασιλιάς και πολλές προσπάθειες έγιναν από τους ευγενείς να ελέγξουν την εξουσία του. Το 1378 ξέσπασε πόλεμος με την Αγγλία, ακολούθησε το κάψιμο του Εδιμβούργου και η Σκωτσέζικη νίκη στη μάχη του Ότερμπερν (1388), αλλά ο βασιλιάς δεν συμμετείχε στον πόλεμο.
Κληρονόμοι
Με την πρώτη σύζυγό του Ελισάβετ Μουρ, παιδιά του ήταν :
Ροβέρτος Γ' της Σκωτίας
Ροβέρτος Στιούαρτ, δούκας του Άλμπανι
Αλέξανδρος Στιούαρτ, κόμης του Μπάκαν (1343 - 1405)
Μαργαρίτα Στιούαρτ
Γουόλτερ Στιούαρτ (πέθανε 1362) παντρεύτηκε την Ισαβέλλα, κόμισσα του Φάιφ.
Μάρτζορι Στιούαρτ
Ισαβέλλα Στιούαρτ, παντρεύτηκε τον Τζέιμς Ντάγκλας.
Με τη δεύτερη σύζυγό του, Ευφημία του Ρος, παιδιά του ήταν :
Δαυίδ Στιούαρτ, 1ος κόμης του Κέιθνες (πέθανε πριν το 1389)
Γουόλτερ Στιούαρτ, 1ος κόμης του Άθολ (πέθανε το 1437)
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: