Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ: Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ελένη Κυπραίου
Η Ελένη Κυπραίου του Δημοσθένη είναι ηθοποιός, συγγραφέας και η πρώτη ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια. Σύζυγος του δημοσιογράφου Χρήστου Φιλιππίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1937. Δάσκαλός της, στη μουσική - πιάνο ήταν ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης. Όμως αργότερα συνέχισε μουσικές σπουδές στο Ωδείο της Λυών στη Γαλλία. Σπούδασε επίσης στο φιλολογικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης καθώς επίσης και στις Δραματικές Σχολές των Ζιράρ και Σιμόν και στο Ωδείο δραματικής τέχνης στο Παρίσι.
Σε νεαρή ηλικία εμφανίζεται ως ζωγράφος με πρώτη έκθεσή της στην Αθήνα το 1954. Εργάσθηκε σε μεταφράσεις στο Παρίσι (1955-1957) καθώς και σε μεταφράσεις κινηματογραφικών έργων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και συνέχισε μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα στην Ελληνική ραδιοφωνία ΕΙΡ (1957-1966), στη τηλεόραση (1966-1972) και στο Εθνικό Θέατρο (1958-1966). Υπήρξε επίσης συνεργάτης της τότε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσίας Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων).
Έχει γράψει πέντε τόμους της τηλεοπτικής εκπομπής "Τέχνη και Λόγος" καθώς και τα δοκίμια "Αντίδραση και παράκληση". Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Με το Εθνικό Θέατρο έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και εκπροσώπησε την Ελληνική Ραδιοφωνία στο Παρίσι το 1964 όπου και έλαβε στον εκεί διεθνή διαγωνισμό το Α' Βραβείο ραδιοφωνικής εκπομπής. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Είναι μόνιμος κάτοικος Παλαιού Ψυχικού (Αθήνα).
Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18.30 με τη φράση της: "Καλησπέρα σας, από σήμερα ..." εγκαινίασε την πρώτη επίσημη τηλεοπτική εκπομπή, της τότε ΕΙΡ, που ήταν δίωρη (18.30-20.30), υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κάρτερ.
Η Ελένη Κυπραίου ήταν η πρώτη καλεσμένη στην εκπομπή Σε χρόνο TV της Μάριον Μιχελιδάκη το χειμώνα του 2005.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: