Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

''ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Γιάννης και Μαρία
Κοινωνική σειρά (13 επεισόδια διάρκειας 45 λεπτών)
Πρεμιέρα από την ΕΡΤ την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1982
Παραγωγή του Παύλου Φιλίππου και του Παύλου Γλυκοφρύδη
Σενάριο και σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη
Ηθοποιοί: Πέμη Ζούνη (Μαρία), Ηλίας Γιαννίτσος (Γιάννης), Δέσπω Διαμαντίδου (γιαγιά του Γιάννη), Ανδρέας Φιλιππίδης (παππούς του Γιάννη), Γιώργος Τζώρτζης (πατέρας της Μαρίας), Άννυ Πασπάτη (μητέρα της Μαρίας), Τάνια Σαββοπούλου (μητέρα του Γιάννη), Γιάννης Κάσδαγλης (πατέρας του Γιάννη), Χρυσούλα Διαβάτη, Κώστας Μπακάλης , Στέλιος Λιονάκης , Στράτος Παχής , Άκης Φλωρέντης .
...''Η Μαρία, κόρη μετανάστη από τη Γερμανία, το σκάει από το σπίτι της στη Θεσσαλονίκη κι έρχεται στην Αθήνα. Αναζητώντας στέγη, γνωρίζεται σε μια παιδική χαρά με το Γιάννη. Οι δυο νέοι ερωτεύονται και ζουν μαζί μερικές μέρες στο άδειο σπίτι της άρρωστης γιαγιάς του Γιάννη.Εκεί βρίσκουν ξεχασμένο σε μια σοφίτα και διαβάζουν το ημερολόγιο του παππού. Μέσα από τις σελίδες του, ταξιδεύουν στο παρελθόν, στα χρόνια της Κατοχής, του εμφυλίου και της τελικής ήττας των αριστερών δυνάμεων και τους αποκαλύπτεται το πνεύμα της εθνικής αντίστασης. Στο μεταξύ τους αναζητεί η οικογένειά της Μαρίας και μετά από έρευνες, τους βρίσκουν να κοιμούνται αγκαλιασμένοι στη σοφίτα, έχοντας στα χέρια τους το ημερολόγιο''.....
Κοινωνική σειρά που μέσα από την ερωτική σχέση δυο νέων παιδιών, ανατέμνει πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας και αντιμετωπίζει με κριτικό πνεύμα τη “φαγωμάρα” των αριστερών δυνάμεων, θεωρώντας την ως τη σημαντικότερη αιτία της στρατιωτικής τους ήττας.
ΑΠΟ ΤΟΝ ''ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998''

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ www.retrodb.gr
VIDEO ΑΠΟ karagats1