Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

ΚΟΙΛΟΦΥΣΗΣ - COELOPHYSIS

Κοιλόφυσης (Coelophysis)
Περιγραφή: Μικρό, πρωτόγονο θηριόποδο
Μήκος: 2-4 μέτρα από το ρύγχος ως την ουρά
Διακριτικά χαρακτηριστικά: Είναι γνωστά αρκετά είδη Κοιλόφυση. Ταχείς και ευκίνητοι δρομείς με εξαιρετικά μακριές ουρές, αυτοί οι δεινόσαυροι διαφέρουν από τα συνηθισμένα θηριόποδα της περιόδου αυτής, καθώς είναι πολύ κοινωνικά
ζώα. Έχουν χρώμα πράσινο έως γαλαζοπράσινο, φέρουν σμαραγδένιες ραβδώσεις παραλλαγής, κόκκινο λειρί γύρω από το πρόσωπο και χρυσοκίτρινο ρύγχος. Τα αρσενικά τείνουν να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και γεροδεμένα. Το ζευγάρωμα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους- ένα αρσενικό “φυλάει” ένα δεκτικό θηλυκό και προσπαθεί να ζευγαρώσει, ενώ ταυτόχρονα αποκρούει άλλους υποψήφιους. Το θηλυκό συνήθως ζευγαρώνει με αρκετά αρσενικά πριν γεννήσει 6 έως 8 πράσινα αυγά κάτω από μια λεπτή στρώση βλάστησης. Οι νεαροί νεοσσοί παρουσιάζουν πρόωρη ανάπτυξη, εκκολάπτονται μετά από 4-5 εβδομάδες και είναι μικρογραφίες των ενηλίκων. Μόλις βγουν από το αυγό αρχίζουν να αναζητούν μικρά ασπόνδυλα που αποτελούν τη τροφή τους.
Συμπεριφορά και κατοικία: Ζουν πάντοτε σε αγέλες 40 έως 80 ατόμων και των δυο φύλων, όλων των ηλικιών. Οι φωλιές με νεοσσούς μπορεί να προστατεύονται όχι από ένα, αλλά από περισσότερα αρσενικά.
Το γεγονός αυτό εξηγεί-λένε οι επιστήμονες- την έντονη κοινωνικότητα του είδους. Αντίθετα πάντως από τα κοπάδια των σαυρόποδων, οι αγέλες του Κοιλόφυση δεν διαθέτουν πραγματική οργάνωση ή ιεραρχία και τα άτομα καβγαδίζουν συχνά μεταξύ τους για τη λεία. Μια επιδρομή αυτών των πλασμάτων-λένε οι περιηγητές- μοιάζει με επιδρομή μυρμηγκιών που έχουν το μέγεθος ανθρώπου. Κανένα ζώο δε γλυτώνει από τα πεινασμένα τους σαγόνια.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ HENRY GEE & LUIS V. REY ''ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: