Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

ΗΩΡΑΠΤΟΡΑΣ - EORAPTOR

Ηωράπτορας
Ζούσε στη Νότια Αμερική
Περιγραφή: Πρωτόγονος δεινόσαυρος
Μήκος: 1 μέτρο από το ρύγχος ως την ουρά
Διακριτικά χαρακτηριστικά: Μικρό, λεπτόκορμο δίποδο
με κόκκινο-καφέ χρώμα, έντονα γαλανές κηλίδες στο κεφάλι και στο λαιμό και μπλε πρωτόγονα φτερά στα πλευρά, που παρατηρούνται ιδιαίτερα στα αρσενικά την εποχή του ζευγαρώματος. Αρσενικά και θηλυκά έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, παρ΄ ότι τα θηλυκά έχουν σκοτεινότερα και πιο μουντά χρώματα και λιγότερα στολίδια. Η ερωτοτροπία συντελείται σε πρωτόγονες αρένες, στις οποίες ένα ή περισσότερα αρσενικά επιδεικνύονται σε μια ομάδα θηλυκών, τα οποία επιλέγουν το σύντροφό τους. Τα θηλυκά επωάζουν 6-12 ελλειψοειδή αυγά με καφέ κηλίδες σε πρόχειρες φωλιές σκαμμένες στο έδαφος.
Συμπεριφορά και κατοικία: Τα ζώα αυτά περιπλανώνται σε περιοχές ανοικτές, με φτωχή βλάστηση. Ο Ηωράπτορας τρώει τα πάντα αλλά κυρίως μικρά θηλαστικά. Κυνηγά μόνος ή σε μικρές ομάδες, πάντοτε στο ημίφως που επικρατεί κοντά στο ηλιοβασίλεμα ή λίγο πριν την αυγή, όταν τ
α μικρά θηλαστικά που αποτελούν τη λεία του, δραστηριοποιούνται. Είναι από τους πρώτους γνωστούς δεινόσαυρους με δίποδη στάση, χέρια και ικανότητα σύλληψης, μεγάλα μάτια, γρήγορο μεταβολισμό, πρωτόγονα φτερά και σχετικά υψηλή νοημοσύνη. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα στο κυνήγι νυκτόβιων γρήγορων θηραμάτων, όπως τα θηλαστικά. Αυτό δεν είναι σύμπτωση, αφού τα πρώτα αναγνωρίσιμα θηλαστικά εμφανίστηκαν αυτήν την εποχή.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ''

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι καταπληκτικός.