Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

''STINGRAY'' - ΣΤΙΝΓΡΕ'Ι': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


«Stingray»
Ήταν μια βρετανική τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας, που πρωταγωνιστές της ήταν μαριονέτες.
Δημιουργήθηκε από τον Gerry και την Sylvia Anderson, που λόγω της επιτυχίας της σειράς, δημιούργησαν και το «Thunderbirds». Ήταν μια παραγωγή της AP Films και προβλήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία από το κανάλι ITV σε 39 επεισόδια διάρκειας 30 λεπτών, από τις 4 Οκτωβρίου 1964, έως τις 27 Ιουνίου 1965. Περίπου την ίδια περίοδο προβλήθηκε και στις Η.Π.Α. Το σενάριο ήταν των Gerry και Sylvia Anderson και του Alan Fennell. Σκηνοθέτης και δημιουργός των ειδικών εφέ που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν ο Derek Meddings(που αργότερα ασχολήθηκε με τις ταινίες του James Bond.Τους στίχους και τη μουσική στο υπέροχο τραγούδι της σειράς «Aqua Marina», έγραψε ο Barry Gray και το τραγούδησε ο Garry Miller.
Ήταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά που γυρίστηκε έχοντας για πρωταγωνιστές της μαριονέτες με τη καινοτομία, ότι υπήρχαν διάφορα κεφάλια για κάθε μαριονέτα που άλλαζαν ,επιτρέποντας σε κάθε χαρακτήρα να εκφράζει μια σειρά από συναισθήματα.
Επίσης ήταν η πρώτη βρετανική σειρά που γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου έγχρωμη(προηγήθηκαν «Οι περιπέτειες του σερ Λάνσελοτ» αλλά στη συγκεκριμένη σειρά τα μισά επεισόδια γυρίστηκαν ασπρόμαυρα. Ενώ στην Αμερική όλες οι σειρές προβαλλόντουσαν εκείνη την εποχή έγχρωμες, στη Βρετανία ξεκίνησαν το 1969.
Πριν το «Stingray» υπήρχαν οι ανάλογες σειρές δράσης για παιδιά με το «Supercar», ένα όχημα που «δρούσε» σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και το «Fireball XL-5» που ήταν διαστημόπλοιο. Το επόμενο θέμα λοιπόν, ήταν να γυριστεί μια σειρά με ένα υποβρύχιο, το οποίο παρουσίαζε αρκετές τεχνικές προκλήσεις για τα γυρίσματα των σκηνών.
Όταν η εικόνα μας έδειχνε υποβρύχιες σκηνές, στη πραγματικότητα γυριζόντουσαν στη ξηρά, με μια κάμερα ανάμεσα σε μια στενή δεξαμενή νερού, που περιείχε αέρα και μπουρμπουλήθρες και ψάρια διαφόρων μεγεθών και έτσι δημιουργούνταν μια πειστική ψευδαίσθηση, ότι το υποβρύχιο ήταν πράγματι στο βυθό. Αυτό ενισχυόταν και με τον ανάλογο φωτισμό. Σκηνές που υποτίθεται ότι το υποβρύχιο βρισκόταν στην επιφάνεια του ωκεανού, γυρίστηκαν σε μια μεγάλη δεξαμενή γεμάτη με χρωματιστό μπλέ νερό, η οποία σκόπιμα ήταν υπερχειλισμένη για να μη φαίνονται οι άκρες της. Οι συγκεκριμένες τεχνικές θεωρήθηκαν πολύ πετυχημένες (για την τότε εποχή) και χρησιμοποιήθηκαν για τις υποβρύχιες σκηνές, του «Thunderbirds» και του «Captain Scarlet».
Κάθε επεισόδιο ξεκινούσε με τη φράση: «Ετοιμαστείτε για δράση! Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε Stingray! Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, στην επόμενη μισή ώρα!».
Βρισκόμαστε στο 2065. Το Stingray, ήταν η ναυαρχίδα μιας οργάνωσης για τη παγκόσμια ασφάλεια (WASP) που στόχο έχει τη προστασία των θαλασσών. Η βάση του βρίσκεται στη περιοχή Marineville που βρίσκεται στην δυτική ακτή της Καλιφόρνιας. Είναι ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο, που πιάνει ταχύτητα 600 κόμβων και μπορεί να καταδυθεί έως τα 36.000 πόδια. Σε περίπτωση επίθεσης, το σύνολο της βάσης μπορεί να «βυθιστεί» στο χώρο των υπογείων αποθηκών καυσίμων, με τη βοήθεια υδραυλικών γρύλων. Εκτείνεται σε απόσταση 10 μιλίων, ενώ το Stingray ξεκινά τις αποστολές του, από το σημείο «Pen –3» μέσω ενός τούνελ που οδηγεί στο Ειρηνικό ωκεανό.
Το πλήρωμα του Stingray αποτελείται από τον κυβερνήτη , Captain Troy Tempest και τον George Lee Serindan ή Phones/Agent X-2 Zero που έχει την αποστολή του, την επικοινωνία Τρίτος επιβάτης είναι συνήθως η Marina. Επίσης υπάρχει κι ένα σκυλάκι, ο Oink. Εντολές το πλήρωμα, παίρνει από τον- γενικά-δύστροπο Commander Shore και παρακολουθούνται από την κόρη του, Atlanta Sub-Lieutenant Fisher, η οποία είναι ερωτευμένη με τον κυβερνήτη Troy Tempest. Κατά τη διάρκεια της σειράς, το Stingray συναντιέται με άλλα υποβρύχια και με τα εχθρικά εμπλέκεται σε μάχες, όπως το «Aquqphibians». Αυτό το υποβρύχιο παίρνει διαταγές από τον κυβερνήτη της υποβρύχιας πόλης Titanica, τον Titan. Στην Titanica ζει ένας μεγάλος αριθμός υδρόβιων ανθρωποειδών που πολεμούν τους ανθρώπους. Ο Titan θέλει εκδίκηση από το Stingray, γιατί νομίζει ότι το πλήρωμα αιχμαλώτισε και έκανε σκλάβα του, την Marina (το «αστέρι» της σειράς)που διασώθηκε από τη μάχη (αυτά συνέβησαν στο πρώτο επεισόδιο της σειράς), ενώ στη πραγματικότητα αυτή ήθελε να σωθεί από αυτόν. Η Marina ποτέ δε μιλά και συνεννοείται τηλεπαθητικά. Ο Troy Tempest την ερωτεύεται και αυτή τον συνοδεύει σχεδόν πάντα στις αποστολές του, με αποτέλεσμα η Atlanta να «σκάει» από τη ζήλια της. Είχε τόσο ενδιαφέρον αυτό το ειδύλλιο, που για την ανάγκη του γράφτηκε το τραγούδι «Aqua Marina» που τραγούδησε ο Troy για τη Marina και έγινε τρομερή επιτυχία πουλώντας τεράστιο αριθμό δίσκων, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Επίσης ο Titan προσπαθεί να καταστρέψει το Stingray, στέλνοντας τη καλύτερη κατάσκοπό του, την Surface Agent.
Όλοι οι χαρακτήρες, τόποι και οχήματα, είχαν ονόματα που συνδέονταν με τη θάλασσα: Tempest, Shore, Fisher, Marina, Marineville, Aquatraz, Stingray.
Το 1881, τέσσερα επεισόδια του Stingray αφού επεξεργάστηκαν, σχημάτισαν μια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «Deep». Στη Μεγάλη Βρετανία η σειρά ξαναπαίχτηκε το 1988 ενώ είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που εκδόθηκε και σε κόμικ.
Ηθοποιοί που δάνεισαν τις φωνές τους:
Don Mason……Troy Tempest
Robert Easton….George Lee Sheridan
Ray Barrett……Commander Shore και Titan
Lois Maxwell…..Atlanta Shore
David Graham…..Qink

Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1970, ενθουσιάζοντας τα παιδιά, ενώ σημείωσε πολύ μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: