Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΒΛΑΣΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

Βλάσης Γαβριηλίδης
Ο Βλάσης Γαβριηλίδης (1848-1920) θεωρείται ο «πατέρας» της δημοσιογραφίας της Σύγχρονης Ελλάδας.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στη Μεγάλη σχολή του Γένους ενώ στη συνέχεια με έξοδα του μεγαλέμπορα Σίνα σπούδασε φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στην Λειψία της Γερμανίας. Το 1868 δημοσίευσε μια σειρά άρθρων με τίτλο «Γενική ιστορία της Ελληνικής τραγωδίας» στο περιοδικό Επτάλοφος ενώ στη συνέχεια εξέδωσε την εφημερίδα Μεταρρύθμισις. Το 1878 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ύστερα από την εκδίωξη του από τις τουρκικές αρχές.
Στην Αθήνα συνεργάστηκε με τον Κλεάνθη Τριανταφύλλου για την έκδοση του πολιτικοσατυρικού περιοδικού «Ραμπαγάς» και δύο χρόνια αργότερα εξέδωσε το δικό του περιοδικό «Μη χάνεσαι». Την 1η Νοεμβρίου του 1883 μετέτρεψε το περιοδικό στην καθημερινή εφημερίδα «Ακρόπολις». Ήταν προσωπικός φίλος του Χαρίλαου Τρικούπη, τον οποίο όμως από το 1890 και μετά τον πολέμησε μέσα από τις στήλες του. Την περίοδο εκείνη στήριξε τον Γεώργιο Α΄, τον οποίο ενθάρρυνε να συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Από το 1909, δηλαδή μετά από το κίνημα στο Γουδί, μέχρι και τον θάνατο του, ο Γαβριηλίδης υποστήριξε θερμά την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου. Διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κωστή Παλαμά, τον οποίο μάλιστα είχε παντρέψει. Επίσης είχε εκδώσει το νεανικό περιοδικό «Νέα Γενεά».
Το τυπογραφείο της εφημερίδας του υπήρξε πολλές φορές στόχος αντιπάλων, όπως και συνέβη στα γεγονότα που έμειναν γνωστά ως Ευαγγελικά. Ο Γαβριηλίδης προοδευτικός και υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας δεν δίστασε να ξεκινήσει σειρά άρθρων με μετάφραση των Ευαγγελίων στην δημοτική. Εξοργισμένοι υποστηρικτές της διατήρησης της γλώσσας των Ευαγγελίων αντέδρασαν με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να σταματήσει τη δημοσίευση και να ζητήσει συγγνώμη από τους φοιτητές που πρώτοι είχαν αντιδράσει, αφού όμως ο όχλος είχε καταστρέψει τα γραφεία της εφημερίδας.
Απεβίωσε στις 12 Απριλίου του 1920 στην Αθήνα.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;