Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

RICHARD HULSENBECK - ΡΙΧΑΡΝΤ ΧΙΛΖΕΝΜΠΕΚ

Ρίχαρντ Χίλζενμπεκ
O Ρίχαρντ Χίλζενμπεκ (Carl Wilhelm Richard Hülsenbeck, Frankenau, 23 Απριλίου 1892 - Muralto, 20 Απριλίου 1974) ήταν Γερμανός καλλιτέχνης με συμμετοχή στο κίνημα του ντανταϊσμού.
Γεννήθηκε στην γερμανική πόλη Φρανκενάου και σπούδασε ιατρική, φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης. Το 1916 εγκαταστάθηκε στη Ζυρίχη και αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ντανταϊσμού. Ο ίδιος είχε καταλυτικό ρόλο, μαζί με τον Ραούλ Χάουσμαν, στην οργάνωση της ντανταϊστικής ομάδας του Βερολίνου, δίνοντας εκεί μία ομιλία το 1918 και εκδίδοντας το δικό του μανιφέστο, το 1919.
Μετά την διάλυση του ντανταϊστικού κινήματος, περιορίστηκε σημαντικά η καλλιτεχνική του παραγωγή. Το 1936 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως ψυχίατρος και ψυχαναλυτής, ακολουθώντας τις θεωρίες του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, με το όνομα Charles R. Hulbeck.
Επέστρεψε στην Ευρώπη μετά το 1970 και πέθανε στην Ελβετία το 1974.
Στο συγγραφικό του έργο, εκτός από τα ποιήματά του, ιδιαίτερης αξίας είναι και τα βιβλία του για την ιστορία του ντανταϊστικού κινήματος, όπως τα En avant Dada (Εμπρός Νταντά) και Dada-Almanach (ανθολογία), γραμμένα το 1920.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: