Κυριακή 25 Απριλίου 2010

FANNY BLANKERS-KOEN - ΑΝΙ ΜΠΛΑΝΚΕΡΣ-ΚΟΕΝ

Φάνι Μπλάνκερς - Κόεν
(26 Απριλίου 1918 – 25 Ιανουαρίου 2004)
- Να πάρει ο διάολος. Αυτή στην αλήθεια πετάει, δεν τρέχει! αναφώνησε ένας από τους κριτές που παρακολουθούσαν τον τελικό των 100 μέτρων στο Λονδίνο.
Υπήρχε αιτία για την έκπληξη του Βρετανού κριτή. Η "ιπτάμενη Ολλανδέζα", όπως ονομάστηκε η Φάνι Μπλάνκερς - Κόεν, έτρεξε την απόσταση σε 11,9 δευτερόλεπτα, με τη δεύτερη αθλήτρια να μένει στα 12,2. Στον ημιτελικό των 200μ. η μητέρα δύο παιδιών από την Ολλανδία τερματίζει πρώτη με νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Στον τελικό φτάνει εύκολα στη νίκη με χρόνο 24,4 δευτερόλεπτα. Στα 4χ100 οδηγεί την ολλανδική ομάδα στο χρυσό μετάλλιο, ένα δέκατο του δευτερολέπτου μπροστά από την Αυστραλία. Το τέταρτο χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε στα 80μ. εμπόδια, αλλά εκεί χρειάστηκε να ιδρώσει λίγο περισσότερο. Μεγάλη αντίπαλός της στον τελικό η Αγγλίδα Μορίν Γκάρντνερ με ατομική επίδοση 11,2 δευτερόλεπτα. Η Φάνι Μπλάνκερς - Κόεν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς έτρεξε την απόσταση σε 11 δευτερόλεπτα, αλλά έχοντας απέναντί σου μια αθλήτρια που έφτασε στο στάδιο με το ιδιωτικό της αυτοκίνητο και ατομικά εμπόδια, δεν είναι να μην ανησυχείς; Ολη νύχτα δεν έκλεισε μάτι.
Με την πιστολιά του αφέτη τα κορίτσια ρίχνονται στη μάχη. Η Φάνι με τη σκέψη στην Γκάρντνερ, που τρέχει δίπλα της, μένει πίσω στην εκκίνηση. Στη συνέχεια, ανεβάζοντας το ρυθμό της, στο πέμπτο εμπόδιο έχει φτάσει την αντίπαλό της. Χτυπάει όμως το πόδι της στο εμπόδιο, χάνει το ρυθμό και τερματίζει ταυτόχρονα με την Γκάρντνερ. Ο χρόνος και των δύο αθλητριών 11,2 δευτερόλεπτα, που αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ.
Ερχεται η ώρα της απονομής, οι δυο αθλήτριες φτάνουν μπροστά από το βάθρο χωρίς να γνωρίζουν ποια από τις δύο είναι νικήτρια. Ξαφνικά, η μπάντα αρχίζει να παίζει τον εθνικό ύμνο της Αγγλίας. Πάει, έχασα, σκέφτεται η Φάνι. Δεν υπολόγιζε όμως σωστά. Ο ύμνος ήταν προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ που τη στιγμή εκείνη έφτασε στο στάδιο.
Η Φάνι Μπλάνκερς - Κόεν ήταν ένα φαινόμενο στον κλασικό αθλητισμό. Τέσσερις φορές αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα σπριντ και τα εμπόδια, ενώ δημιούργησε παγκόσμια ρεκόρ ακόμα και στα άλματα, το μήκος και το ύψος. Μερικά από τα ρεκόρ της: Στα 80μ. εμπόδια με 11,3 το 1942. Στο ύψος με 1.71 το 1943. Στο μήκος με 6.25 το Σεπτέμβρη του 1943, ρεκόρ που έμεινε ακατάρριπτο επί 11 χρόνια.
Η "ιπτάμενη Ολλανδέζα" πήρε μέρος σε τρεις Ολυμπιάδες. Στο Βερολίνο το 1936 ήταν μόλις 18 χρόνων κι αρκέστηκε στην 6η θέση στο ύψος και στην 5η στη σκυταλοδρομία 4χ100. Δώδεκα χρόνια αργότερα στο Λονδίνο ήταν το πρόσωπο των αγώνων. Στο Ελσίνκι το 1952 σε ηλικία 34 χρόνων αρρώστησε. Συμμετείχε στον προκριματικό των 100μ., αλλά ο γιατρός δεν της επέτρεψε να τρέξει στον ημιτελικό. Προσπάθησε για κάτι καλό στα 80μ. εμπόδια, χτύπησε όμως στο τρίτο εμπόδιο και εγκατέλειψε.
ΑΠΟ ΤΟ http://www2.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: