Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΜΑΡΙΑ ΔΕΣΥΛΛΑ - ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια
Η Μαρία Δεσύλλα - Καποδίστρια ήταν δήμαρχος Κέρκυρας και δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια.
Γεννήθηκε το 1881 στην Κέρκυρα και ήταν εγγονή του Αντωνίου Καποδίστρια (θαν.1906) καθώς και δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν παντρεμένη με τον Σταμάτιο Δεσσύλα, δήμαρχο Κέρκυρας, τον οποίο αντικατέστησε στη δημαρχία στις 18 Απριλίου 1956 μετά το θάνατό του. Συγκεκριμένα στις αναπληρωματικές εκλογές που ακολούθησαν εξελέγη με 5.365 ψήφους σε σύνολο 10.207. Στον δημαρχιακό θώκο παρέμεινε μέχρι το 1959.
Ως απόγονος της οικογένειας, και επειδή ο προπάππος της ήταν ο μοναδικός από τα αδέρφια που είχε αποκτήσει παιδιά, είχε στην κατοχή της την εξοχική κατοικία της οικογένειας στην θέση Κουκουρίτσα. Το 1979 δώρισε το σπίτι στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, τη Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου το οποίο να στεγάζει τα διασωθέντα προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, καθώς και προσωπογραφίες και έπιπλα εποχής που ανήκαν στην οικογένεια.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: