Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΚΡΥΟΛΟΦΙΟΣΑΥΡΟΣ - CRYOLOPHOSAURUS

Κρυολοφιόσαυρος -Cryolophosaurus
Έζησε στη Νότια Αφρική και στην Ανταρκτική
Περιγραφή: Μετρίου μεγέθους
θηριόποδο
Μήκος: 5-8 μέτρα από το ρύγχος ως την ουρά
Διακριτικά χαρακτηριστικά: Είναι πρωτόγονο μέλος των “εξελιγμένων” θηριόποδων, όπου περιλαμβάνονται ο Τυραννόσαυρος και τα πτηνά. Ζούσε στις ακτές της Ανταρκτικής και σε άλλες περιοχές της νότιας Γκοντβάνας. Χαρακτηρίζεται από μεγάλο, φανταχτερό λοφίο, το οποίο υπάρχει και στα δυο φύλα, είναι όμως πιο ζωηρόχρωμο στα αρσενικά κατά την εποχή του ζευγαρώματος. Το λοφίο στον Κρυολοφιόσαυρο του Έλιοτ, έχει χρώμα κίτρινο του λεμονιού με μπλε ραβδώσεις, αλλά ο χρωματισμό
ς ποικίλλει, ανάλογα με το είδος. Ο κορμός του ζώου καλύπτεται από άσπρα και μαύρα πρωτόγονα φτερά. Μαύρα, τριχοειδή φτερά σχηματίζουν επίσης τη μάσκα και το γένι. Με τα πανίσχυρα σαγόνια του συνθλίβει τα θαλασσινά, που αποτελούν την αγαπημένη του τροφή. Η αναπαραγωγή γίνεται στις αρχές της άνοιξης, όταν στο Νότιο Ωκεανό υπάρχει πληθώρα τροφής για τα νεογνά. Ο Κρυολοφιόσαυρος επιλέγει ένα μόνιμο σύντροφο και συνήθως φωλιάζει στις ίδιες ακτές σε όλη του τη ζωή. Η φωλιά του ένας σωρός άμμου, ψηλά στην ακτή, όπου δε φτάνει η θάλασσα, περιέχει έως και 20 αυγά, τα οποία φυλάει ένας γονέας, ενώ ο άλλος αναζητά τροφή. Τα μικρά παρουσιάζουν πρόωρη ανάπτυξη και ωριμάζουν μέσα σε δυο χρόνια.
Συμπεριφορά και κατοικία: Τρώει ό,τι ξεβράζει ο ωκεανός: πτώματα χελωνών, κροκόδειλ
ων, μελοσαύριων και πλησιόσαυρων. Αγαπά όμως κυρίως τους αμμωνίτες, τους οποίους συλλέγει στην ακτογραμμή ή στα αβαθή ύδατα. Τους καταπίνει μαζί με τα ημιθρυμματισμένα όστρακα. Το γεύμα αυτό αποθηκεύεται στον πρόλοβο και επανέρχεται μισοχωνεμένο στο στόμα του ζώου, για να δοθεί στους νεοσσούς.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ''

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I'm looking foward to the next update!