Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

''ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Άγνωστος Πόλεμος
Κατασκοπικό σήριαλ (226 επεισόδια Χ 45’)
Πρεμιέρα: ΥΕΝΕΔ, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1971
Φινάλε: Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 1974
Προγραμματισμός: (1971): Κάθε Τρίτη 20: 30.
(1972-74): Τετάρτη 20:45 και Παρασκευή 21:30.

Παραγωγή: ΕΚΛΟΓΗ
Σενάριο Νίκος Φώσκολος
Σκηνοθεσία Κώστας Κουτσομύτης Ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος(Συνταγματάρχης Βαρτάνης), Γκέλυ Μουροπούλου(Χριστίνα Ψάχου), Κώστας Καραγιώργης(Έκτωρ Ψάχος), Μιράντα Κουνελάκη(Έρρικα), Γιώργος Σίσκος, Ελένη Ερήμου, Γιώργος
Τζώρτζης, Τζένη Ρουσσέα, Γιώργος Βουτσίνος, Τίμος Περλέγκας, Τόνια Καζιάνη,(Ρεγγίνα Δραγούμη), Γιώργος Κυρίτσης, Θόδωρος Έξαρχος(Υπαρχηγός), Ντίνος Καρύδης, Σμαρούλα Γιούλη, Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Ιστορίες κατασκοπείας, με κεντρικό ήρωα το συνταγματάρχη Βαρτάνη που υπηρετεί στο γραφεία αντικατασκοπείας στα χρόνια του Β΄παγκοσμίου πολέμου. Η πρώτη ιστορία με τίτλο "Καταδικασμένη σε θάνατο" αφηγείται την ιστορία μιας γερμανίδας κατασκόπου στην Ελλάδα. Στη δεύτερη με τίτλο "Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα'', ο συνταγματάρχης Βαρτάνης τίθεται επικεφαλής επιτροπής που ανακρίνει και διερευνά ποιος από τους δυο άντρες που ισχυρίζονται πως είναι ο λοχαγός Έκτωρ Ψάχος, είναι ο πραγματικός κατάσκοπος. Στη τρίτη, με τίτλο "Διαταγή αυτοκτονίας'' γερμανοί κατάσκοποι προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες της γραμμής Μεταξά και παγιδεύονται από το συνταγματάρχη Βαρτάνη. Η τέταρτη με τίτλο ''Φλεγόμενη έρημος'' έχει ως θέμα μια ιστορία αντικατασκοπείας, κάπου στη Βόρεια Αφρική, λίγο πριν τη συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέϊν.

Το θρυλικό και αναμφίβολα το πιο συζητημένο σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης που κατέχει σταθερά τη πρώτη θέση τηλεθέασης όλων των εποχών με ποσοστό 76%. Δομημένο γύρω από τη προσωπικότητα του συνταγματάρχη Βαρτάνη παρουσίαζε μελοδραματικές ιστορίες κατασκοπίας με τόση επιτυχία, ώστε οι δρόμοι ερήμωναν όταν παιζόταν η εκπομπή. Δημιούργησε τους πρώτους σταρ της ελληνικής τηλεόρασης (Αντωνόπουλος, Καραγιώργης, Σίσκος, Βουτσίνος, Καρύδης κλπ)ανέδειξε τηλεοπτικά ένα χαλκέντερο συγγραφέα, το Νίκο Φώσκολο και αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη.
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998» VIDEO ΑΠΟ tsalk

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυο διορθώσεις να κάνω: Η πρώτη ιστορία του «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» δεν αναφέρεται σε κάποια Γερμανίδα κατάσκοπο, αλλά στη Χριστίνα Ψάχου, την αδελφή του Βαρτάνη, που έδεινε πληροφορίες της αντικατασκοπίας στους Ιταλούς οι οποίοι την εκβιάζανε μετά την απαγωγή του παιδιού της.
Επίσης το σίριαλ τελείωσε τον Φεβρουάριο του 1974 και όχι τον Οκτώβριο.
Τέλος, υπήρχε και 5η ιστορία.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει 4η ιστορία με τίτλο "Στην κόλαση δεν υπάρχουν σύνορα", με κύριους πρωταγωνιστές τη Τ.Ρουσσέα και το Γ.Σίσκο και όχι τον Α.Αντωνόπουλο που είχε προσωρινά αποσυρθεί. Επανέρχεται στη συνέχεια στην 5η και τελευταία ιστορία με τίτλο "Η φλεγόμενη έρημος".

Ανώνυμος είπε...

Και μια άλλη διόρθωση: η πρωταγωνίστρια της σειράς "Άγνωστος πόλεμος" είναι η πασίγνωστη από το θέατρο και τον κινηματογράφο Γκέλυ Μαυροπούλου και όχι Μουροπούλου!