Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

''Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Ο βασιλιάς και το άγαλμα
Διασκευή του μυθιστορήματος του Κ. Ασημακόπουλου
Ιστορικό σίριαλ(27 επεισόδια Χ 45΄)
Πρεμιέρα ΥΕΝΕΔ Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 1975
Παραγωγή ΠΗΓΑΣΟΣ
Σενάριο-σκηνοθεσία Κώστας Ασημακόπουλος
Ηθοποιοί Γιάννης Κατράνης (Γιάννης Καψής), Νίκος Τζόγιας (Ντερέκας), Δημήτρης Μυράτ(Πατριάρχης Ιωαννίκιος), Αλέκα Κατσέλη(μάνα), Μαρία Αλιφέρη (Λελούδω), Μάκης Ρευματάς (Παναγής Φλαγγίνης), Χρήστος Πάρλας (τραβαδούρος), Αλεξάνδρα Λαδικού, Θόδωρος Μορίδης.
Το πρώτο ξύπνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν οι θαλασσομάχοι αρχίζουν να μετατρέπουν τα καράβια τους σε πολεμικά. Η ανακάλυψη στη Μήλο του αγάλματος της Αφροδίτης (1667) βοηθά τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουν την πατρογονική τους κληρονομιά και ο θαλασσομάχος Γιάννης Καψής, επαναστατεί ενάντια στον σουλτάνο και στέφεται βασιλιάς του Αιγαίου. Οι περιπέτειές του, περιλαμβάνουν τη σύγκρουσή του με τους Τούρκους, που απάγουν το μονάκριβο παιδί του, ζητώντας του να παραδοθεί και τον έρωτά του με την όμορφη Λελούδω, με ιστορικό φόντο την κατάκτηση της Κύπρου από τους Τούρκους.
Ενδιαφέρουσα ιστορική καταγραφή της ζωής του μεσαιωνικού ελληνισμού. Ανάμεσα στα πολλά πρόσωπα του σίριαλ ξεχωρίζει κι ένας νεαρός ζωγράφος, ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος που αποφασίζει τελικά να φύγει για την Ισπανία, όπου αργότερα θα γίνει γνωστός ως «Ελ Γκρέκο».
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Να δοθούν ( αν υπάρχουν σε C.D ):¨Τα δίχτυα της αράχνης¨με τον Γιάννη Κατράνη. Η δικαιολογία είναι ότι γράφει ο ¨ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ¨για τη δήθεν εξίσωση κομμουνισμός = ναζισμός = φασισμός = ναζισμός = χιτλερισμός = εθνικοσοσιαλισμός.

Unknown είπε...

Τέλος ο Γκορμπατσόφ υπήρξε πράκτορας της C.I.A.

Unknown είπε...

Να ενημερωθεί ο κόσμος για τον προδοτικό ρόλο της C.I.A στην ανατροπή της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ ( προβληματισμοί που οδήγησαν εκεί ).

Unknown είπε...

Αγάπησα τρελά τη Λελούδω...

Unknown είπε...

Λελούδω αγάπη μου...