Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

''ΑΡΓΩ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Αργώ
Διασκευή του μυθιστορήματος του Γ.Θεοτοκά
Κοινωνικό σίριαλ εποχής(26 επεισόδια Χ 45΄)
Πρεμιέρα ΕΡΤ Πέμπτη 10 Απριλίου 1980
Παραγωγή Δημήτρης Ποντίκας
Σκηνοθεσία Δημήτρης Αυγουστίδης
Μουσική Γιάννης Ζουγανέλης
Σενάριο Πέτρος Μάρκαρης(9), Γιάννης Περίδας(17),
Σκηνοθεσία Αντώνης Βογιάζος
Ηθοποιοί Κατερίνα Αποστόλου(Μόρφω), Σάββας Αξιώτης(Μανώλης Σκυριανός), Ντίνος Αυγουστίδης(Αλέξης Νοταράς),Ν ίκος Τζόγιας(Θεόφιλος Νοταράς), Γιώργος Βουτσίνος(Νικηφόρος), Δημήτρης Καμπερίδης(Σχοινάς), Φωτεινή Φιλοσόφου(Όλγα Σχοινά), Κίτυ Αρσένη(θεία Λουκία), Μαριτίνα Πάσσαρη(Ανθούλα), Βάσος Ανδρονίδης(Σφακοστάθης), Δημήτρης Καλλιβωκάς(Δελατόλας), Γιώργος Κοτανίδης(Φραντζής), Άγγελος Γεωργιάδης(Κωστέας), Αγνή Βλάχου(κυρία Δελατόλα), Πάνος Αναστασόπουλος(Πικιός), Γιώργος Χαραλαμπίδης(Τσαβέας).
…Σ΄ ένα νησί του Αιγαίου, τη τελευταία μέρα των καλοκαιρινών διακοπών, δυο νέοι φωτογραφίζονται παρέα με μια όμορφη κοπέλα, τη Μόρφω, και δίνουν υπόσχεση πως θα συναντηθούν και πάλι στην Αθήνα. Ο πρώτος είναι ο Αλέξης, επίδοξος ρομαντικός ποιητής, γιος του καθηγητή της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόφιλου Νοταρά. Ο δεύτερος είναι ο δυναμικός και ρεαλιστής, Μανώλης Σκυριανός, που ονειρεύεται πολιτική καριέρα. Οι δυο νέοι ανήκουν στη φοιτητική λέσχη «Αργώ» η οποία εκφράζει όλες τις φοιτητικές τάσεις της εποχής και μέσα από τον προσωπικό τους ανταγωνισμό, για τη καρδιά της όμορφης συμφοιτήτριάς τους, θα γνωρίσουμε τα σημαντικότερα κοινωνικά, πολιτικά και φοιτητικά γεγονότα της εποχής του μεσοπολέμου. Η Μόρφω μετά από πολλές ταλαντεύσεις, θα επιλέξει ως σύζυγό της το Μανώλη, αλλά αργότερα θα τον εγκαταλείψει φεύγοντας για τη Γενεύη….
Κοινωνική τοιχογραφία της Αθηναϊκής ζωής του μεσοπολέμου, με κεντρικό αφηγηματικό άξονα τον ερωτικό ανταγωνισμό δυο νέων για την ίδια κοπέλα. Το σίριαλ αναπλάθει με επιτυχία όχι μόνο τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, με τη συνωμοτική δράση των στρατιωτικών. Ανάμεσα στους βασικούς χαρακτήρες του σίριαλ, ξεχωρίζουν(εκτός από το πρωταγωνιστικό τρίο) τα δυο αδέλφια του Αλέξη, ο μεγαλύτερος Νικηφόρος και ο 16χρονος Λίνος. Ο Νικηφόρος διατηρεί ερωτικές σχέσεις με την Όλγα Σχοινά, σύζυγο ενός σοσιαλιστή πολιτικού που προαλείφεται ως ο επόμενος πρωθυπουργός, ενώ ο κοινωνικά επαναστατημένος Λίνος, τελικά σκοτώνεται εξαιτίας των ιδεών του.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»

Δεν υπάρχουν σχόλια: