Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

''ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΘΥΡΩΡΟΥ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ





Το ημερολόγιο ενός θυρωρού
Σατιρική σειρά(190 επεισόδια Χ 30΄)
Πρεμιέρα ΥΕΝΕΔ Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1979
Προγραμματισμός (1979-1980) Κυριακή και Τρίτη στις 21.00 , (1981) Πέμπτη στις 21.00
Φινάλε Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 1981
Παραγωγή ΑΣΤΗΡ
Δημιουργός Κώστας Πρετεντέρης
Σενάριο Χρήστος Δοξαράς, Ερρίκος Θαλασσινός, Γιώργος Κωνσταντίνου, Κώστας Παπαπέτρος.
Σκηνοθεσία Γιώργος Κωνσταντίνου, Ερρίκος Θαλασσινός, Μεγακλής Βιντιάδης, Δημήτρης Νικολαίδης.
Ηθοποιοί Κώστας Βουτσάς(Βαγγέλης Γαρίδας), Βασίλης Μπουγιουκλάκης(Βασίλης), Κατερίνα Γιουλάκη(Κλημεντίνη), Γιάννης Βογιατζής(Μικές Παρδάλογλου), Τζένη Ζαχαροπούλου(Μαργαρίτα), Γιάννης Μαλούχος(άλλος θυρωρός), Μαίρη Φαρμάκη(Άννα), Δημήτρης Ιωακειμίδης(Μπουλντόζας), Ηλίας Λογοθέτης(ποιητής Πουνέντες), Ανδρέας Φιλιππίδης(Αλεξανδρής), Σάσα Καζέλη(κυρία Χατζαρέα), Στέλιος Λιονάκης(κύριος Χατζαρέας0, Ρένα Βενιέρη(κυρία Χρυσοπούλου), Τάσος Μασμανίδης(Φαίδων), Άννα Αδριανού, Πωλίνα Γκιωνάκη, Άννα Κυριακού.
Εύθυμα στιγμιότυπα και χιουμοριστικές καταστάσεις από τη καθημερινή ζωή των κατοίκων μιας αθηναϊκής πολυκατοικίας, μέσα από τα μάτια του θυρωρού της….
Σατιρική σειρά που επαναφέρει τύπους, χαρακτήρες και καταστάσεις της παλαιότερης ραδιοφωνικής εκπομπής του Κώστα Πρετεντέρη, χρησιμοποιώντας το μικρόκοσμο της πολυκατοικίας ως σατιρική μικρογραφία της κοινωνίας μας. Στη ραδιοφωνική εκπομπή «γεννήθηκαν» μερικοί από τους πιο ευρηματικούς τύπους της πένας του Κώστα Πρετεντέρη και μέσα από τα κείμενά της, αναδείχθηκαν θαυμάσιοι καρατερίστες όπωςο Παντελής Ζερβός(Βαγγέλης), ο Σταύρος Ξενίδης(Πουνέντες), η Σαπφώ Νοταρά(Κλημεντίνη), ο Γιάννης Βογιατζής(Μικές)κλπ. Στη τηλεοπτική διασκευή, την οποία έκαναν άλλοι σεναριογράφοι χρησιμοποιώντας τα παλιά κείμενα, κρατήθηκαν βεβαίως οι βασικοί χαρακτήρες, αλλά άλλαξαν οι ηθοποιοί(με εξαίρεση τον Μικέ).Κεντρικός λοιπόν χαρακτήρας εξακολουθεί να παραμένει ο θυρωρός της πολυκατοικίας, Βαγγέλης Γαρίδας, ο οποίος λόγω του επαγγέλματός του, συναναστρέφεται καθημερινά τους ενοίκους και έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις χαρές και τις λύπες τους. Ανάμεσα στους ενοίκους ξεχωρίζουν: Ο Μικές Παρδάλογλου, το πιο διάσημο «μαμόθρεφτο» της ελληνικής σκηνής και οθόνης. Η Κλημεντίνη, αποτυχημένη πριμαντόνα και μέλος του θιάσου οπερέτας του μουσικοσυνθέτη Γεράσιμου Λαυράγκα, που ζει με τις τραγουδιστικές αναμνήσεις εκείνης της εποχής. Ο σουρεαλιστής ποιητής Μάκης Πουνέντες που δε χάνει την ευκαιρία να ξεφουρνίσει κάθε λίγο και λιγάκι ένα ακαταλαβίστικο ποίημα. Ο νευρικός κι αθυρόστομος εργολάβος οικοδομών Μπουλντόζας, χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της γενιάς των εργολάβων που κατέστρεψαν την Αθήνα. Ο συνταξιούχος γυμνασιάρχης Περίκαλος, που καυτηριάζει τα σημερινά ήθη, αλλά και που κατά βάθος ζηλεύει τη σύγχρονη ελευθεριότητα κλπ κλπ.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998» VIDEO ΑΠΟ tsalk

Δεν υπάρχουν σχόλια: