Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

''Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΤΙΑ'' : ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια
Διασκευή του μυθιστορήματος του Στρατή Μυριβήλη
Κοινωνικό σίριαλ εποχής 14 επεισοδίων των 50 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ την Τρίτη 3 Απριλίου 1979
Παραγωγή POSITIVE
Κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη
Φωτογραφία του Αλέξη Γρίβα
Σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη
Σκηνοθεσία του Κώστα Αριστόπουλου
Ηθοποιοί:
Κάτια Δανδουλάκη (Σαπφώ) , Γιάννης Φέρτης (Λεωνής) , Νικήτας Τσακίρογλου (Βρανάς) , Ειρήνη Ιγγλέση (Αδριανή) , Μαρία Μαρμαρινού (Σπανού) , Τάνια Τσανακλίδου (Λούλου) , Γιώργος Λουκάκης (Σπανός) , Τιτίκα Βλαχοπούλου (Ασπασία) , Κώστας Τσιάνος , Χρήστος Βαλαβανίδης , Βασίλης Τσάγκλος (Σκαλιώτης) , Κωνσταντίνος Τζούμας , Κώστας Δίπλαρος (Δουράς) , Αντώνης Κατσαρής (Ξυνέλης) , Τάσος Περζικιανίδης (νοσοκόμος) , Γιώργος Κοτανίδης (Δούκας) , Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (Μηνάς)
...Ο Λεωνής, με τραυματικές εμπειρίες από τις μνήμες του πολέμου και τη ζωή του στο νοσοκομείο του Εσκί Σεχίρ, επιστρέφει στην πατρίδα του τη Μυτιλήνη. Εκεί γνωρίζεται με τη Σαπφώ, δασκάλα του χωριού και χήρα του φίλου του Ευθύμη που άφησε την τελευταία του πνοή στη Μικρά Ασία για την οποία ακούγονται διάφορα κουτσομπολιά. Μια μεγάλη αγάπη γεννιέται ανάμεσά τους...
Η πρώτη εμφάνιση της σεναριογράφου Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην ελληνική τηλεόραση σε μια διασκευή που υμνήθηκε από την κριτική για την κινηματογραφική της αισθητική. Το σίριαλ ξεκίνησε δυναμικά συγκεντρώνοντας μεγάλη διαφήμιση και επιτυγχάνοντας υψηλή θεαματικότητα, αλλά η σχετικά αργόσυρτη εξέλιξη της δραματουργίας και η κινηματογραφικού ύφους αισθητική της σκηνοθεσίας, περιόρισε κάπως το ενδιαφέρον του κοινού με αποτέλεσμα να μην σημειώσει την αναμενόμενη επιτυχία.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998
jVIDEO ΑΠΟ bk4ever

Δεν υπάρχουν σχόλια: