Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008

''ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Μενεξεδένια πολιτεία
Διασκευή του μυθιστορήματος του Α. Τερζάκη
Κοινωνικό σίριαλ εποχής(36 επεισόδια Χ 45΄)
Πρεμιέρα ΕΙΡΤ Τρίτη 18 Μαρτίου 1975
Παραγωγή Μάκης Πάντας
Φωτογραφία Περκλής Κόκκινος
Μουσική Σταύρος Λογαρίδης
Σενάριο Γιάννης Κανδήλας
Σκηνοθεσία Κώστας Φέρρης
Ηθοποιοί Θάνος Κωτσόπουλος(Μελέτης Μαλβής), Κατερίνα Βασιλάκου(Σοφίκα), Κώστας Καστανάς(Γιάννης), Νίκος Γαλανός(Ορέστης), Νάσος Κεδράκας(Ποντικενάς), Χαριτίνη Καρόλου(Όλγα), Κατερίνα Μαραγκού, Περικλής Χριστοφορίδης, Ντίνος Καρύδης.
Η ζωή του Μελέτη Μαλβή, ενός ταπεινού δικηγοράκου ασήμαντων υποθέσεων, ο οποίος δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη φήμη άλλων δικηγορικών γραφείων και ζει μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια μέχρι τα 37 του χρόνια. Τότε γνωρίζει, ερωτεύεται και παντρεύεται την όμορφη Όλγα, μια αρκετά επιπόλαια και φιλόδοξη γυναίκα μιας αριστοκρατικής, αλλά κατεστραμμένης οικονομικά οικογένειας. Αποκτούν δυο παιδιά τον Ορέστη και τη Σοφία, αλλά ο γάμος τους καταστρέφεται αφού η άστατη Όλγα, δε διστάζει να φέρνει τους εραστές της στο σπίτι και να τους παρουσιάζει, ως συγγενείς της. Μετά 6 χρόνια, η Όλγα τον εγκαταλείπει χωρίς να ενδιαφερθεί ποτέ στη συνέχεια να μάθει την τύχη των παιδιών της. Ο Μελέτης μεγαλώνει τα παιδιά του, ζώντας μια ήρεμη ταπεινή ζωή έχοντας ως μόνη διασκέδαση, τις βεγγέρες του μοναδικού του φίλου, Ποντικενά. Ο Ορέστης, παίρνοντας τον χαρακτήρα της μητέρας του, μπλέκει σε παράνομες υποθέσεις, υποθηκεύει το σπίτι, πολιορκεί ερωτικά τη γυναίκα του Ποντικενά και τελικά εγκαταλείπει τον πατέρα του. Η Σοφία, ,μένει για πάντα δίπλα του και αρραβωνιάζεται τον εργατικό βοηθό του πατέρα της, Γιάννη. Μια καρδιακή προσβολή φέρνει το Μελέτη Μαλβή, στα πρόθυρα του θανάτου. Εκλιπαρεί το φίλο του Ποντικενά να φροντίσει τη Σοφία σα δική του κόρη, γιατί το σπίτι είναι υποθηκευμένο, πράγμα που ο φίλος του υπόσχεται. Στο μεταξύ η Όλγα, μαθαίνοντας τη κατάσταση της υγείας του πρώην άντρα της, έρχεται στο σπίτι και συναντιέται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με τη Σοφία. Εκείνη δεν την αναγνωρίζει σα μητέρα της, την εμποδίζει να δει τον ετοιμοθάνατο πατέρα της και τη διώχνει με σκληρά λόγια. Όλα δείχνουν πως η ταπεινή ζωή της Σοφίας θα συνεχιστεί με σύζυγο τον Γιάννη, στην αγκαλιά του οποίου τη βρίσκει η καινούργια μέρα που ξημερώνει μετά το θάνατο του πατέρα της…
Αστική ηθογραφία ή όπως το χαρακτήρισαν κριτικοί της εποχής, «το έπος ενός μικροαστού». Η ρομαντική σκηνοθεσία που τονίζει τη μοναξιά των ανθρώπων και της μικροαστικής καθημερινότητας και οι μελαγχολικές ερμηνείες του Θάνου Κωτσόπουλου και της Κατερίνας Βασιλάκου, έχτισαν την επιτυχία του σίριαλ, αλλά ο χαρακτήρας του αγράμματου και καλοκάγαθου έμπορα, Ποντικενά(Νάσος Κεδράκας) ήταν αυτός που χαράχθηκε περισσότερο στη μνήμη των θεατών της εποχής.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»

Δεν υπάρχουν σχόλια: