Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

''ΓΙΑ ΤΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Για την τιμή και το χρήμα
Διασκευή της νουβέλας του Κ. Θεοτόκη Κοινωνικό σίριαλ εποχής(13 επεισόδια Χ 30΄)
Πρεμιέρα ΥΕΝΕΔ Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 1980 Παραγωγή Δημήτρης Ποντίκας
Φωτογραφία Σάκης Μανιάτης
Σενάριο Ελένη και Μαρία Παξινού
Σκηνοθεσία Γιάννης Γαζής
Ηθοποιοί Κατερίνα Αποστόλου(Ρήνη), Ντίνα Κώνστα(Επιστήμη), Ντίνος Αυγουστίδης(Ανδρέας), Αγνή Βλάχου(Σάββαινα), Κίτυ Αρσένη(Αγαθιά)
Σ΄ ένα παραθαλάσσιο προάστιο της Κέρκυρας, στις αρχές του αιώνα, ζει η σιόρα Επιστήμη που αγωνίζεται με νύχια και με δόντια να μεγαλώσει τα παιδιά της, αφού ο άντρας της μεθοκοπά στις ταβέρνες. Μοναδικό της στήριγμα, η Ρηνιώ, η μεγάλη της κόρη, που ερωτεύεται τον Ανδρέα, γιο μιας ξεπεσμένης οικογένειας που επιδιώκει να πάρει προίκα. Ο Ανδρέας ζητά σε γάμο τη Ρηνιώ, απαιτώντας για προίκα 600 τάλαρα, αλλά η σιόρα Επιστήμη δε δίνει παραπάνω από 300. Ο Ανδρέας για να εκβιάσει τα πράγματα, παρασύρει στο σπίτι του τη Ρηνιώ, την κάνει γυναίκα του και συζούν μέσα σε γενική κατακραυγή που αναγκάζει τη σιόρα Επιστήμη να του δώσει όση προίκα ζητούσε. Ο Ανδρέας ικανοποιημένος ορίζει την ημερομηνία του γάμου, αλλά η Ρηνιώ αρνείται. Προτιμά να δουλέψει και να ζήσει μόνη το παιδί της, παρά να παντρευτεί τον προικοθήρα…
Κοινωνική ηθογραφία και μια καταγραφή της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία των αρχών του αιώνα. Η σειρά που ανέδειξε τη Ντίνα Κώνστα ως πρωταγωνίστρια και μια από τις επιτυχέστερες μεταφορές λογοτεχνικού έργου στη μικρή οθόνη.
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»
ΦΩΤΟ ΑΠΟ GREEK RETRO MANIAX

Δεν υπάρχουν σχόλια: