Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

AMERICAN BISON - ΒΙΣΩΝΑΣ

Βίσωνας
Είναι το όνομα που έχει ένα από τα είδη της οικογένειας των βοοειδών. Ο βίσωνας ήταν το πιο χαρακτηριστικό είδος ζώου των αμερικανικών στεπών μέχρι τον περασμένο αιώνα. Σήμερα έχει διατηρηθεί χάρη στα πολύ αυστηρά μέτρα που πάρθηκαν και έχει περιοριστεί σε ελάχιστα εθνικά πάρκα και στους ζωολογικούς κήπους. Ο βίσωνας ο αμερικανικός δεν πρέπει να συγχέεται με τον ευρωπαϊκό βόνασο. Πρόκειται για δύο συγγενή, αλλά διαφορετικά είδη.
Ο βίσωνας έχει μεγάλο
κεφάλι, με φαρδύ μέτωπο
, κοντό λαιμό και ακρώμιο που ξεχωρίζει πάρα πολύ καλά. Το μπροστινό μέρος του σώματός του είναι καλά αναπτυγμένο, ενώ αντίθετα το πίσω μέρος είναι πιο λεπτό και αδύνατο. Το κεφάλι, ο λαιμός και το μπροστινό μέρος του σώματος καλύπτονται από πυκνό και μακρύ τρίχωμα, ενώ το υπόλοιπο μέρος του σώματος καλύπτεται από αραιό και κοντό τρίχωμα.
Σήμερα σε πολλές φάρμες της Αμερικής οι βίσωνες εκτρέφονται, όπως και τα άλλα βοοειδή, σε καθαρόαιμη μορφή ή ακόμη διασταυρώνονται με διάφορες φυλές βοοειδών. Οι μιγάδες αυτοί ονομάζονται "Κατάλο" και ενώ τα θηλυκά ζώα είναι γόνιμο, τα αρσενικά είναι στείρα.
Οι βίσωνες αποτελούσαν κάποτε το βασικό είδος διατροφής των Ινδιάνων. Οι πρώτοι όμως λευκοί άποικοι, για να εξαφανίσουν τους Ινδιάνους, σκότωναν κατά χιλιάδες τα ζώα αυτά. Έτσι, από τα εκατομμύρια ζώα που αριθμούσαν γύρω στα 1800, με τη συστηματική εξόντωση απόμειναν σ' όλο τον κόσμο λιγότερα από 900, από τα οποία γύρω στα 700 υπήρχαν στους διάφορους ζωολογικούς κήπους.Οι ζωολόγοι αναφέρουν ότι ο αμερικανικός έχει δύο είδη. Το ένα, το καναδικό είδος, είναι τυπικό των δασών, ενώ το άλλο είναι τυπικό είδος της στέπας και των λιβαδιών και ήταν διαδομένο μέχρι το Μεξικό.
ΑΠΟ ΤΟ www.livepedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: