Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

''Ο ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ'': ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Ο συμβολαιογράφος
Διασκευή του μυθιστορήματος του Α. Ραγκαβή
Κοινωνικό σίριαλ εποχής(20 επεισόδια Χ 50΄)
Πρεμιέρα ΕΡΤ Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 1979
Παραγωγή Σούλης Αθανασίου
Σκηνικά Νίκος Παραλιουδάκης
Φωτογραφία Νίκος Μακρής
Μουσική Γιάννης Ζουγανέλης
Σενάριο-σκηνοθεσία Γιώργος Μιχαηλίδης
Ηθοποιοί Βασίλης Διαμαντόπουλος(συμβολαιογράφος Τάπας), Μιμή Ντενίση(Αγγελική Βοράτη), Γιάννης Φέρτης(Ροδίνης), Ανδρέας Φιλιππίδης(κόντε Νανέτος), Αλμπέρτο Εσκενάζι(Γεράσιμος), Σοφία Σπυτάτου(Μαρίνα), Δέσπω Διαμαντίδου(οικονόμος), Στάθης Ψάλτης(γραμματικός), Σταύρος Ξενίδης(Βοράτης), Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μτίνα Κώνστα, Έρση Μαλικένζου, Ειρήνη Εμιρζά.
Κεφαλονιά στις αρχές του περασμένου αιώνα. Ένας πλούσιος άρχοντας, ο κόντε Νανέτος, αποκληρώνει τον τυχοδιώκτη ανιψιό του Γεράσιμο, αφήνοντας ως γενικό κληρονόμο της περιουσίας του, τον γραμματικό του, Ροδίνη. Ο Ροδίνης, προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη του Αγγελική, συνάπτει ένα δάνειο από τον συμβολαιογράφο της διαθήκης, Τάπα. Η κόρη του συμβολαιογράφου, Μαρίνα, αγαπά με πάθος τον Γεράσιμο και του αποκαλύπτει το περιεχόμενο της διαθήκης. Οργισμένος ο Γεράσιμος υποκλέπτει την υπογραφή του θείου του, σε ένα γενικό πληρεξούσιο και στη συνέχεια τον δολοφονεί. Η οικονόμος του κόντε κατηγορεί ως πιθανό δολοφόνο τον Ροδίνη, που φυλακίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Ο Τάπας γίνεται συνένοχος στην ατιμία από υπερβολική αγάπη προς την κόρη του, υποκρύπτοντας διάφορα στοιχεία, όταν όμως η Μαρίνα απογοητευμένη από την εγκατάλειψή της από τον Γεράσιμο αυτοκτονεί, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση. Τον καλεί για δείπνο, τον φαρμακώνει και στη συνέχεια γράφει μια επιστολή στις Αρχές, αποδεικνύοντας την αθωότητα του Ροδίνη. Ο Ροδίνης ελευθερώνεται από τον εισαγγελέα λίγο πριν την εκτέλεσή του και παντρεύεται την Αγγελική, ενώ ο Τάπας, μισότρελος από τον πόνο, περνά στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Περιπλανάται ανάμεσα στους επαναστατημένους Έλληνες και τελικά αυτοκτονεί σε μια στερεοελλαδίτικη ακρογιαλιά απέναντι από την Κεφαλονιά…
Επιτυχημένη μεταφορά της νουβέλας του Ραγκαβή, με σκηνοθετικό ύφος που εμπνέεται από τον εξπρεσιονισμό και τον κοινωνικό ρεαλισμό και χρησιμοποιεί τις εκφραστικές δυνατότητες των σκιών και του φωτός για να δημιουργήσει υποβλητική ατμόσφαιρα και να αποκαλύψει τη ψυχολογία των ηρώων. Το σίριαλ απετέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εποχής και σημείωσε υψηλές τηλεθεάσεις. Αποκάλυψε στο κοινό τη Μιμή Ντενίση και έδωσε την ευκαιρία στο Βασίλη Διαμαντόπουλο, ερμηνεύοντας τον Τάπα, να πλάσει μια συγκλονιστικά εφιαλτική φιγούρα ιδιαίτερα στα τελευταία επεισόδια του σίριαλ, όταν μετά την αυτοκτονία της κόρης του, σχεδιάζει μισότρελος από τον πόνο την εκδίκησή του.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»
ΦΩΤΟ ΑΠΟ GREEK RETRO MANIAX
VIDEO ΑΠΟ tsalk

Δεν υπάρχουν σχόλια: