Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

SAINT PIERRE AND MIQUELON - ΣΑΙΝ ΠΙΕΡ ΚΑΙ ΜΙΚΕΛΟΝ

Σαιν Πιερ και Μικελόν
Το Σαιν Πιέρ ε Μικελόν ή "Άγιος Πέτρος και Μικελόν" ή Νήσοι Αγίου Πέτρου και Μιχαήλ, (Saint Pierre et Miquelon) είναι σύμπλεγμα νησίδων στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, συνολικής έκτασης 240 περίπου τ.χλμ., που ανήκουν και αποτελούν γαλλική εδαφική επικράτεια από το 1763. Επίσημα δε από το 1985. Οι νήσοι αυτοί βρίσκονται σε απόσταση μόλις 9 περίπου ναυτικών μιλίων νότια από την Νέα Γη.Πρόκειται για νήσους βραχώδεις οι περισσότερες των οποίων είναι άνυδρες. Θεωρούνται λίαν επικίνδυνες στη ναυσιπλοΐα επειδή περιβάλλονται από μεγάλο αριθμό σκοπέλων και υφάλων. Γεωγραφικά συγκροτούν δύο ομάδες νησιών σημαντικότερες των οποίων είναι η νήσος Άγιος Πέτρος, ο Μιχαήλ και η Λανγκλάντ. Θεωρούνται κυρίως ψαρότοποι βακαλάου (μπακαλιάρου). Πρωτεύουσα είναι το Σαιν Πιέρ (πόλη-λιμένας) στην ομώνυμη νήσο όπου περίπου το 90% του συνολικού πληθυσμού του συμπλέγματος μένει εκεί. Ο συνολικός πληθυσμός των νησίδων αυτών το 2001 ήταν περίπου 7.000 που θεωρούνται γάλλοι υπήκοοι, ομιλούν την γαλλική γλώσσα και είναι ρωμαιοκαθολικοί στο θρήσκευμα. Εξουσία ασκεί τοπική 19μελής Κυβέρνηση 5ετούς θητείας.

Ιστορία
Τα νησιά αυτά θεωρείται ότι πρώτος τ΄ ανακάλυψε ο Πορτογάλλος εξερευνητής Joao Alvares Fagundes το 1520. Το 1604 καταλήφθηκε από Γάλλους μάλλον αλιείς και στον επακολουθήσαντα νικηφόρο βρετανικό πόλεμο της Βασίλισσας Άννας η Γαλλία τα εκχώρησε στην Αγγλία. Όμως με την Συνθήκη των Παρισίων (1763) επανήλθαν στη Γαλλία. Τριάντα χρόνια αργότερα κατά την Γαλλική Επανάσταση επανήλθαν στην Αγγλία για να επανέλθουν στη Γαλλία με την Συνθήκη των Παρισίων (1814). Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατιωτική μονάδα των Ελεύθερων Γάλλων υπό τον στρατηγό Σαρλ Ντε Γκωλ καταλήφθηκαν και επίσημα τα νησιά.Το 1976 ο Καναδάς επεξέτεινε την οικονομική ζώνη των χωρικών του υδάτων με συνέπεια τον αλιευτικό αποκλεισμό των νήσων. Το 1985 η Γαλλία αναγνώρισε τις νήσους ως συνέχεια του εδάφους της καθώς και ως έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερχόμενη στη συνέχεια σε συμβιβασμό με τον Καναδά ως προς την έκταση της οικονομικής ζώνης που δεν είναι άλλη από την αλιευτική.
Τα νησιά Σαιν Πιέρ και Μικελόν κατά τους μήνες Νοέμβριο μέχρι και τέλος σχεδόν Φεβρουαρίου καθίστανται απρόσιτες από το γεγονός ότι όλη η περί αυτών θαλάσσια έκταση παγώνει.
Διοίκηση
Αρχηγός Κράτους είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Γαλλίας, σήμερα ο Νικολά Σαρκοζύ. Πρόεδρος του Εδαφικού Συμβουλίου είναι ο Στεφάν Αρτανό και Νομάρχης (έπαρχος) ο Ζαν-Πιερ Μπερσό, που διορίστηκε στις 28 Ιουλίου του 2008 από τη γαλλική κυβέρνηση.

ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: