Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

''ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΑΡΚΟΥ'' : ΠΑΛΙΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Φωτεινή Ζάρκου
Ιστορικό σίριαλ(30 επεισόδια Χ 45΄)
Πρεμιέρα ΥΕΝΕΔ 20 Οκτωβρίου 1975
Παραγωγή Ηλέκτρα Παπαθανασίου και Χρήστος Αντωνόπουλος
Σκηνικά Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Μουσική Βασίλης Τενίδης
Σενάριο Βασίλης Ρώτας
Σκηνοθεσία Γρηγόρης Μασαλάς
Ηθοποιοί Ηλέκτρα Παπαθανασίου(Φωτεινή Ζάρκου), Ιορδάνης Μαρίνος(Χρήστος), Φοίβος Ταξιάρχης(καπετάν Ζάρκος), Νανά Νικολάου(Άννα), Γιώργος Μάζης(Τάσος), Ντόρα Βολανάκη(δούκισσα της Πλακεντίας), Δήμος Σταρένιος.
Στην Κηφισιά, 20 χρόνια μετά την απελευθέρωση, ζει ο παλιός συμπολεμιστής του Οδυσσέα Ανδρούτσου, Ανέστης Ζάρκος, με τις δυο κόρες του, τη Φωτεινή και την Άννα. Δήμαρχος στη Κηφισιά, είναι ο αυταρχικός τσιφλικάς Χρήστος Μπαρκαμάδης, που θεωρεί το τόπο, κτήμα του, ενώ ο γιος του, Γιώργος, που σπουδάζει γιατρός, βάζει στο μάτι τη Φωτεινή. Όταν εκείνη αψηφά τις προτάσεις του και αρραβωνιάζεται τον Τάσο, ο δήμαρχος κατηγορεί τον πατέρα της, στον βασιλιά για συνομωσία σε βάρος του θρόνου και τον κλείνει στη φυλακή. Η Φωτεινή αγωνίζεται μέσα σε χίλιες αντιξοότητες να αποδείξει την αθωότητα του πατέρα της, αποκτά τη φιλία και την προστασία της δούκισσας της Πλακεντίας και σκοτώνεται σε μια συμπλοκή με ληστές, καθώς ντυμένη σαν αγόρι, προσπαθεί να συναντήσει τον αγαπημένο της...
Κοινωνική τοιχογραφία της Αθήνας των πρώτων χρόνων της απελευθέρωσης και της Βαυαροκρατίας με φόντο την επιδημία χολέρας του 1840 και τη σύγκρουση της κόρης ενός ήρωα της επανάστασης με έναν τσιφλικά. Φιλόδοξο σίριαλ που ήταν η τελευταία συγγραφική δουλειά του συγγραφέα Βασίλη Ρώτα. Ο μπάρμπα-Βασίλης, όπως τον αποκαλούσαν τότε οι συνεργάτες του, εμφανιζόταν μέσα στο σκηνικό στην αρχή κάθε επεισοδίου, απαγγέλλοντας έναν προλογικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο, ειδικά γραμμένο για τη περίσταση.
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»

Δεν υπάρχουν σχόλια: