Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008

''ΓΑΛΗΝΗ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Γαλήνη
Διασκευή του μυθιστορήματος του Η. Βενέζη
Κοινωνική σειρά εποχής(29 επεισόδια Χ 45΄)
Πρεμιέρα ΕΡΤ Παρασκευή 25 Ιουνίου 1976
Παραγωγή ΑΣΤΗΡ
Σενάριο Τάκης Χατζηαναγνώστου
Σκηνοθεσία Κώστας Λυχναράς
Ηθοποιοί Γιώργος Φούντας(Γλάρος), Μπέτυ Αρβανίτη(Ειρήνη Βένη), Τάνια Σαββοπούλου(Ελένη), Πέτρος Ζαρκάδης(γιατρός Βένης), Χρυσούλα Διαβάτη(θεία Σοφία), Δάνης Κατρανίδης(Ανδρέας), Χριστίνα Αυλιανού(Άννα), Γιώργος Διαλεγμένος(Πράσινος), Φραγκούλης Φραγκούλης(γερο-Ματθαίος), Ηρώ Κυριακάκη, Μίρκα Ππακωνσταντίνου.
Τον Ιούλιο του 1923 πρόσφυγες από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, αναζητούν μια καινούργια πατρίδα. Η σωτηρία ενός παιδιού που κινδύνεψε να πνιγεί στην ερημιά της Αναβύσσου, ερμηνεύεται από τους πρόσφυγες σαν θέλημα Θεού και αποφασίζουν να μείνουν στον τόπο, παρά τις αντιδράσεις των ντόπιων τσομπάνηδων. Αρχικά αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ενώ ένας αρχαιοκάπηλος(Πράσινος) καταφτάνει στη περιοχή και προσπαθεί να αποκτήσει φιλίες, ανοίγοντας ένα μπακάλικο στον καταυλισμό τους. Το κράτος στέλνει σκηνές και τους παραχωρεί λίγη γη και η ζωή αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει το δρόμο της. Κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους πρόσφυγες κατέχει ο Γλάρος και η γυναίκα του Ελένη, που μαθαίνει από ένα ντόπιο πως σ΄ αυτόν τον τόπο υπήρξε πριν χιλιάδες χρόνια μια πολιτεία που βούλιαξε. Ο αρχαιοκάπηλος πλησιάζει τον Γλάρο και προσπαθεί να τον πείσει να του παραχωρήσει το χωραφάκι που του χάρισε το κράτος. Εκείνος ένα βράδυ βλέπει στον ύπνο του έναν αρχαίο Θεό, σκάβει ανακαλύπτοντας ένα αρχαίο άγαλμα. Η Ελένη, τον προτρέπει να το πουλήσουν και να ζήσουν σαν άνθρωποι, αλλά αυτός αρνείται. Στη διάρκεια μιας κατακλυσμιαίας βροχής, η Ελένη πνίγεται και κάποιοι κλέβουν το άγαλμα από το σπίτι του Γλάρου. Με το πέρασμα του χρόνου η ζωή ομαλοποιείται και οι πρόσφυγες ριζώνουν στην Ανάβυσσο. Ο Γλάρος συντελεί στη διαλεύκανση του στυγερού βιασμού και της δολοφονίας του κοριτσιού μιας φιλικής οικογένειας, παραδίδοντας στις αρχές το δολοφόνο. Στο μεταξύ η κόρη του, Αυγή που έχει μεγαλώσει, ζητά να μάθει τι κρύβεται πίσω από τα βουνά και να γνωρίσει τη μεγάλη πόλη…
Ηθογραφία των χρόνων του μεσοπολέμου και καταγραφή της ζωής των πρώτων προσφύγων που έρχονται από τη Μικρά Ασία, προσπαθώντας να ριζώσουν στην Ελλάδα. Προσεγμένη παραγωγή, αλλά υπερβολικά μακρόσυρτη διασκευή, ενός αριστουργήματος της ελληνικής λογοτεχνίας.

ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»
ΦΩΤΟ ΑΠΟ GREEK RETRO MANIAX

Δεν υπάρχουν σχόλια: