Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

THE WONDERFUL ADVENTURES OF NILS - ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΝΙΛΣ ΧΟΛΓΚΕΡΣΟΝ


«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»
«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον»είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων ιαπωνικής παραγωγής, που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση της Ελλάδας, στις αρχές της δεκαετίας το’80.Ήταν βασισμένη στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδής συγγραφέα Selma Lagerlof (1858-1940), [(Orig. Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige)- «Οι υπέροχες περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον»] και δημοσιεύτηκε σε δυο μέρη το 1906 και το 1907, το οποίο της χάρισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909. Η συγγραφέας είχε αφιερώσει τρία χρόνια στη μελέτη της φύσης και των λαϊκών παραδόσεων και θρύλων της Σουηδίας και πολλά από αυτά ,τα αποτύπωσε στο βιβλίο της. Το βιβλίο έγινε τεράστια επιτυχία σε όποια χώρα κυκλοφόρησε και το 1962, η Σουηδική τηλεόραση γύρισε μια ταινία με θέμα τον Νιλς Χόλγκερσον με πρωταγωνιστές τους Sven Lundberg, τον Max von Sydow και την Annika Tretow και προβλήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 1962. Η Σουηδική κυβέρνηση τύπωσε τη μορφή του Νιλς Χόλγκερσον να πετά πάνω σε μια χήνα στη περιοχή της Scania και την απεικόνισε στο χαρτονόμισμα των 20 κορόνων. Το 1980 η ιαπωνική εταιρία Studio Rierrot σε συνεργασία με την αυστριακή τηλεόραση, γύρισαν τη σειρά κινουμένων σχεδίων (που προβλήθηκε στην Ελλάδα) κάνοντας ακόμα πιο γνωστό, το ταξίδι του Νιλς σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία προβλήθηκε σε 52 επεισόδια των 24 λεπτών, από τις 8 Ιανουαρίου του 1980, έως τις 17 Μαρτίου του 1981. Προβλήθηκε σε πάνω από 150 χώρες του κόσμου και χαρακτηριστικά μέχρι και στην Αλβανία και την Κίνα.
Αναφέρεται στον Νιλς Χόλγκερσον, ένα μικρό παιδί που είναι κακό και τεμπέλικο και ζει με τους γονείς του, που έχουν μια φάρμα εκτροφής ζώων. Του αρέσει -εκτός από το να ταλαιπωρεί με τη συμπεριφορά του τους γονείς του, αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους- να βασανίζει όλα τα ζώα και αυτό το βλέπει σα διασκέδαση. Μια μέρα όμως το παράκανε με ένα νάνο που βρέθηκε στη φάρμα, παίζοντάς του ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. Τότε ο νάνος με ένα ξόρκι, τον μεταμόρφωσε σε νάνο που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων και όλα τα ζώα της φάρμας ζητούσαν εκδίκηση για τη κακοποίησή τους, κυνηγώντας τον. Μέσα στο πανικό του, βρίσκει ένα κοπάδι με αγριόχηνες που τον παίρνουν μαζί τους στο μεταναστευτικό ταξίδι που έκαναν προς την Λαπωνία. Το ταξίδι αυτό γίνεται πάνω σε έναν αγριόχηνο, τον Μάρτιν και έχει για παρέα του το σκιουράκι του τον Γκρούμελ. Μέσα από αυτό το ταξίδι γεμάτο περιπέτειες, ο Νιλς θα γνωρίσει πολλά για τη φύση, για τις συνήθειες, τις δυσκολίες και της χαρές των ζώων. Ανακαλύπτει καθημερινά ένα τελείως άγνωστο προς αυτόν κόσμο και συνειδητοποιεί σιγά-σιγά, πόσο κακό έκανε στα ζώα της φάρμας τόσο καιρό. Στο τέλος του ταξιδιού, έχει καταλάβει πλέον τα λάθη του και έχει μάθει να εκτιμά και να σέβεται την αξία όλων των πλασμάτων και ότι τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους, όσων αφορά την ζωή τους .Το τελευταίο επεισόδιο είναι πολύ συγκινητικό διότι μετά από τόσες περιπέτειες, αποχωρίζεται το κοπάδι και σταματά να μπορεί να συνεννοείται μαζί τους. Όπως πάρα πολλοί ειδικοί συμφωνούν, ίσως η καλύτερη σειρά κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκε ποτέ.
Η σειρά «αφιερώνεται» στους «φωστήρες» και «ειδικούς» που γέμισαν τη τηλεόραση με βία, «σκουπίδια», τέρατα, μεταλλαγμένους, «υπερήρωες» και γενικά κάθε λογής σαβούρα που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και εισάγεται(κυρίως από τις ΗΠΑ και Ιαπωνία) στην Ελλάδα για να ''διασκεδάσει'' και να ''διαπαιδαγωγήσει'' τα παιδιά μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγκινούμαι πολύ καθώς βλέπω ξανά με τα ενήλικα πλεον μάτια μου τα γεμάτα αγωνία για επιβίωση, κάτι που τελευταία φορά είδα όταν ήμουν ακόμα πολύ μικρή και τα έβλεπα όλα τόσο πολύ μεγάλα και θαυμάσια!Ένιωσα ξανά σαν και τότε και θυμήθικα και πάλι την μελωδία αυτή που ίσως ποτέ μόνη μου να μην ξανα θυμώμουν... Λυπάμαι που τα παιδιά μας δεν θα ζήσουν τέτοιες στιγμές μεγαλώνοντας, γιατί η τηλεόραση σήμερα τους δείνει ερεθίσματα που νομίζω πως θα προτιμούσαν μεγαλώνοντας να ξεχάσουν.