Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

''THE FUGITIVE'' - ''Ο ΦΥΓΑΣ'' : ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Ο φυγάς
Ο “Φυγάς” ήταν μια αμερικάνικη τηλεοπτική δραματική σειρά που γυρίστηκε και προβλήθηκε τη δεκαετία του ‘ 60 από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Η προβολή της σειράς ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου 1963 και ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις κύκλους επεισοδίων, στις 29 Αυγούστου 1967, ενώ η τηλεθέαση έφτασε μέχρι και το 72% κάνοντας το σίριαλ ένα από τα δημοφιλέστερα, στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης. Ο πρωταγωνιστής της σειράς Ντέϊβιντ Τζάνσεν απέσπασε για την ερμηνεία του το βραβείο ΕΜΙ. Το 1993 γυρίστηκε ταινία με τον ίδιο τίτλο και βασισμένη στην ιστορία της σειράς ,σπάζοντας τα ταμεία και χαρίζοντας βραβείο ΟΣΚΑΡ στον Τόμι Λι Τζόουνς. Επίσης το 2000 έγινε μια προσπάθεια αναβίωσης της σειράς, χωρίς όμως επιτυχία. Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70, σημειώνοντας υψηλά νούμερα τηλεθέασης.
Ο Ντέϊβιντ Τζάνσεν, υποδυόταν τον γιατρό Ρίτσαρντ Κιμπλ, ο οποίος καταδικάζεται σε θάνατο άδικα για το θάνατο της γυναίκας του και ενώ οδηγείται στη φυλακή για εκτέλεση, δραπετεύει μετά από ένα σιδηροδρομικό ατύχημα. Από τότε αλλάζει όνομα και εμφάνιση και βάζει σα στόχο του να βρει τον πραγματικό δολοφόνο τον οποίο ψάχνει σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Μπάρι Μορς υποδύεται τον αστυνομικό Φίλιπ Τζέραρντ που έχει αναλάβει να τον καταδιώξει και να τον συλλάβει ακολουθώντας τα ίχνη του, χωρίς βέβαια να τα καταφέρει. Μετά από πολύχρονη έρευνα και καταδίωξη, ο Κιμπλ βρίσκει τον πραγματικό ένοχο και αθωώνεται.
Ντέϊβιντ Τζάνσεν
Ο David Janssen (ιουδαϊκού θρησκεύματος) γεννήθηκε στη Nebraska στις 27 Μαρτίου 1931. Χαρακτηριστικό του ήταν τα παράξενα μαλλιά του και τα εξέχοντα αυτιά του. Η οικογένειά του μετοίκησε στο Hollywood όταν ήταν έφηβος και παρακολούθησε το Fairfax High School, όπου ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για την υποκριτική. Ο πρώτος του μικρός ρόλος ήταν στο ‘’It's a Pleasure (1945)’’ και στα 18 υπέγραψε συμβόλαιο με την 20th Century-Fox.
Ο Janssen είχε καλύτερη τύχη στην Universal, όπου υπέγραψε στις αρχές του 1950 και έπαιξε δεύτερους ρόλους σε 32 ταινίες, πριν εμφανιστεί στην τηλεόραση ως "Richard Diamond, Private Detective" (1957). Συνέχισε την κινηματογραφική του καριέρα το 1961, ένα χρόνο μετά το τέλος της σειράς. Η μεγαλύτερη επιτυχία του έγινε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά “Ο Φυγάς”(1963), υποδυόμενος τον κυνηγημένο Dr. Richard Kimble, για ένα φόνο που ποτέ δε διέπραξε. Όταν τελείωσε η σειρά, ο Janssen έπαιξε σε πρωταγωνιστικούς ή και δευτερεύοντες ρόλους σε ταινίες. Τη μεγαλύτερη επιτυχία είχε στη σειρά , "O'Hara, U.S. Treasury" (1971). Επίσης στο"Harry O" (1974). Εμφανίστηκε σε 20 ταινίες για την τηλεόραση. Φήμες λένε ότι είχε πρόβλημα αλκοολισμού ή ακόμα και ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών. Πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 1980 από έμφραγμα στο σπίτι του στο Malibu σε ηλικία 49 χρόνων.

3 σχόλια:

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για το έξοχο ιστολόγιό σας, αλλά και για το κουράγιο σας! Είναι σωστή εγκυκλοπαίδεια, που συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ

Ευθυμία είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Έβλεπα φανατικά την σειρά όταν πήγαινα στο γυμνάσιο. Μόλις σχολούσα έτρεχα κι άνοιγα την τηλεόραση, καθώς η εκπομπή προβαλλόταν στις δύο το μεσημέρι. Ήταν από τις αγαπημένες μου.