Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

''I LOVE LUCY'' : ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


«I love Lucy»

Είναι μια κωμική αμερικανική τηλεοπτική σειρά, που γυρίστηκε και προβλήθηκε στις Η.Π.Α. από το κανάλι CBS από τις 15 Οκτωβρίου 1951, έως τις 6 Μαΐου 1957. Ολοκληρώθηκε σε 181 ασπρόμαυρα επεισόδια διάρκειας 30 λεπτών το καθένα. Επίσης από τότε που τελείωσε και μέχρι το 1960, προβλήθηκαν επιπλέον 13 ωριαία επεισόδια. Βραβεύθηκε συνολικά με 29 τηλεοπτικά βραβεία. Βραβεύτηκε με ΕΜΜΥ ως η καλύτερη κωμική σειρά του 1952 και 1953, καλύτερης κωμικής ηθοποιού για την Lusille Ball το 1952, καλύτερης ηθοποιού για ερμηνεία σε δεύτερο ρόλο για την Vivian Vance και καλύτερης γυναικείας ερμηνείας ανεξαρτήτως θέματος σειράς, για την Lussile Ball το 1955. Έχει καταταγεί σαν η δεύτερη καλύτερη κωμική σειρά που προβλήθηκε ποτέ στην αμερικανική τηλεόραση, ενώ έχει θέση στο TOP 100 BEST TV SHOWS από λειτουργίας της. Στις έξι σεζόν που προβλήθηκε, δεν έπεσε ποτέ κάτω από τη τρίτη θέση όσον αφορά τη τηλεθέαση σε όλη την Αμερική, ενώ για τέσσερις σεζόν έβγαινε πρώτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο λατρεύτηκε από τους Αμερικάνους, είναι ότι το 1953 ο πρόεδρος της Αμερικής Αϊζενχάουερ με την εκλογή του, μίλησε σε εθνικό δίκτυο και τον παρακολούθησαν 29.000.000 Αμερικανοί πολίτες, ενώ την ίδια χρονική περίοδο, το επεισόδιο που η Lucy γέννησε το γιο της Little Ricky, το παρακολούθησαν 44.000.000, δηλαδή το 72% αυτών που είχαν τηλεόραση. Το «I love Lucy» ξεκίνησε ως «The Lusille Ball – Desi Arnaz Show» και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «The Lucy – Desi Commedy Hour».Παραγωγός της σειράς ήταν ο Jess Oppenheimer που έγραψε και το σενάριο σε λίγα επεισόδια, ενώ σεναριογράφοι ήταν οι, Madelyn Pugh και Bob Carrol Jr. Σκηνοθέτες ήταν οι Marc Daniels(1951-1952), William Asher (1952- 1955 και 1956 – 1957) και James V. Kem(1955 – 1956). Το υπέροχο τραγούδι της σειράς, έγραψαν οι Harold Adamson και Elliot Daniel.
Βασίστηκε εν μέρει, στη ραδιοφωνική επιτυχία του CBS (1948 – 1951) «My favotite husband» που έγραψε ο ίδιος συγγραφέας Bob Carrol Jr. όπου πρωταγωνιστούσαν η Lusille Ball και ο Richard Denning, υποδυόμενοι την Liz Cugat και τ
ον George Cugat, αντίστοιχα.
Οι παραγωγοί της σειράς δίσταζαν στην αρχή να γυρίσουν τη σειρά και δεν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα ότι θα πρωταγωνιστεί κάποιος που θα έχει κουβανέζικη προφορά(Desi Arnaz) και γενικά δε θα «τράβαγε» η ζωή ενός μετανάστη από τη Κούβα. Φυσικά διαψεύστηκαν. Η σειρά οφείλει την επιτυχία της σε ένα και μόνο άνθρωπο. Στην εκπληκτική ηθοποιό Lusille Ball, ομολογουμένως (για πολλούς) τη καλύτερη κωμικό που εμφανίστηκε ποτέ στην αμερ
ικανική τηλεόραση. Χαρακτηρίστηκε ως Mona Lisa της τηλεόρασης και ως «έργο τέχνης». Με προηγούμενη σχετική επιτυχία στο Hollywood η συγκεκριμένη σειρά την ανέδειξε σε αστέρι πρώτου μεγέθους. Το σενάριο της σειράς αναδείχθηκε χάρη στην Lussile που με τον απίστευτο τρόπο που μιλούσε και τις κινήσεις του σώματος, αλλά ιδιαίτερα του προσώπου της, έκανε μέχρι και τους συναδέλφους της να ξεκαρδίζονται καθυστερώντας πολλές φορές τα γυρίσματα. Επίσης στο στούντιο υπήρχε ζωντανό ακροατήριο και ήταν τέτοια η αρμονία της σχέσης του με την Lusille και τέτοια η διασκέδαση που τους πρόσφερε με τον αυθορμητισμό της, που στα γυρίσματα γινόταν πανζουρλισμός. Η σειρά όπως έγραψαν οι ειδικοί, άνοιξε το δρόμο στις αμερικανίδες στο να παρακολουθούν τηλεόραση. Το 1962 η Lusille μαζί με τη συμπρωταγωνίστριά της Vivian Vance, πρωταγωνίστησαν στον άλλο θρίαμβο της Ball «The Lucy Show».
Η σειρά περιγράφει τη καθημερινότητα στο γάμο του Ricky Ricardo και της γυναίκας του Lucy Ricardo- McGillicuddy. Ο Ricky είναι από τη Κούβα και εργάζεται ως διευθυντής ορχήστρας στο club «Tropicana». Η Lucy είναι μια κλασική νοικοκυρά, η οποία έχει απογοητευτεί από τις οικιακές δουλειές και θέλει να απαλλαχτεί από την οικονομική εξάρτηση από τον άντρα της. Προσπαθεί
να αποδείξει ότι είναι ικανή να κάνει τα πάντα και να πετύχει επαγγελματικά δοκιμάζοντας από το να κάνει τη διευθύντρια πωλήσεων σε διάφορες εταιρίες, μέχρι και να τραγουδήσει στο club του άντρα της. Ο Ricky από τη μεριά του είναι πεπεισμένος ότι η θέση της γυναίκας, είναι μόνο στο σπίτι, είναι αδύνατον να πετύχει επαγγελματικά και προβάλει πάντα αντιρρήσεις. Όλα αυτά οδηγούν αναπόφευκτα το ζευγάρι σε συγκρούσεις και πάντα στο τέλος κάθε επεισοδίου η προσπάθεια της Lucy αποτυγχάνει ή υποχωρεί και απογοητεύεται, αλλά μέχρι το επόμενο επεισόδιο που επιστρέφει δριμύτερη. Το ζευγάρι κάνει στενή παρέα με τους σπιτονοικοκύρηδές τους , την Ethel Mertz(Vivian Vance) και τον Fred Mertz(William Frawley) (πρώην ηθοποιούς του βαριετέ)που «ανακατεύονται» κι αυτοί στις διαφορές του ζευγαριού. Οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι ξεκαρδιστικές και πάντα οι τηλεθεατές ενδιαφέρονται για το πότε η Lucy θα πραγματοποιήσει τους στόχους της.
Στη πρώτη σεζόν η σειρά επικεντρώνεται στην «επανάσταση» της Lucy για επαγγελματική επιτυχία.
Η δεύτερη και η τρίτη σεζόν μας δείχνει την εγκυμοσύνη της Lucy και τη γέννηση του γιου της Little Ricky που της άλλαξε (για λίγο καιρό) τα μυαλά, όσ
ο και την αφοσίωσή της σ’ αυτόν.
Η τέταρτη σεζόν μας μεταφέρει στην περιοδεία που κάνει με την ορχήστρα του ο Ricky σε όλη την Αμερική και τις ξεκαρδιστικές γνωριμίες που έχει η Lucy με διαφόρους αστέρες της τηλεόρασης, που εμφανίζονταν ως guests στη σειρά.
Η πέμπτη σεζόν μας δείχνει την επιστροφή τους στη Νέα Υόρκη, αλλά και την αναχώρησή τους πάλι για περιοδεία με την ορχήστρα, αυτή τη φορά στην Ευρώπη.
Την έκτη και τελε
υταία χρονιά, μας δείχνει ότι επιτέλους η Lucy πετυχαίνει επαγγελματικά, αλλά όλο το ενδιαφέρον πλέον έχει επικεντρωθεί στη φροντίδα και την ανατροφή του μικρού Little Ricky.
Ηθοποιοί:

Lucille Ball…Lucy Ricardo -επεισόδια 181 (Γεννήθηκε στις 6/8/1911 και πέθανε στις 26/4/1989)
Desi Arnaz...Ricky Ricardo -επεισόδια 181 (Γεννήθηκε στις 2/3/1917 και πέθανε στις 2/12/1986)

Vivian Roberta Vance...Ethel Mertz -επεισόδια 176(Γεννήθηκε στις 26/7/1909 και πέθανε στις 17/8/1979)

William Frawley...Fred Mertz-επεισόδια 175 (Γεννήθηκε στις 26/2/1887 και πέθανε στις 3/3/1966)
Στην Ελλάδα η σειρά προβλήθηκε στα από τα πρώτα χρόνια της γέννησης της, μέχρι και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970 σημειώνοντας πολύ υψηλές τηλεθεάσεις και αποκτώντας φανατικό κοινό.

1 σχόλιο:

Aνεμος είπε...

να ξ΄ερεις σε διαβάζω συνέχεια σε έχω και στη σελίδα μου απίστευτη η ροή πληροφορειών σου και εγώ μαθαινω πράγματα