Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008

''ΛΩΞΑΝΤΡΑ'': ΠΑΛΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ


Λωξάνδρα
Διασκευή του μυθιστορήματος της Μ. Ιορδανίδου
Κοινωνικό σίριαλ εποχής 30 επεισοδίων των 45 λεπτών
Πρεμιέρα στην ΕΡΤ το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 1980
Παραγωγή ΑΣΤΗΡ
Σκηνικά του Νίκου Πατρόπουλου
Σενάριο του Χρήστου Δοξαρά
Σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου
Ηθοποιοί Μπέτυ Βαλάση (Λωξάνδρα), Γιάννης Αργύρης (Δημητρός), Ανθή Ανδρεοπούλου (Κλειώ), Πάνος Χατζηκουτσέλης (Αλεκάκης), Αλμπέρτο Εσκενάζι (Γιωργάκης), Βασίλης Μαυρομάτης (Επαμεινώνδας), Άννα Γεραλή (Αγαθή), Γιάννης Θωμάς (Μανωλιός), Σοφοκλής Πέπας (Γιώργος), Γιώργος Κυρίτσης (Θόδωρος), Αλέξης Μαυρίδης (Ταρνανάς)
...Η Λωξάνδρα ζει στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ορφανή από παιδούλα, φορτώθηκε το μεγάλωμα και την ανατροφή των μικρότερων αδελφών της και στα τριάντα χρόνια της παντρεύεται με προξενιό ένα μεγαλύτερό της χήρο άντρα, τον Δημητρό και στήνει το καινούργιο της σπιτικό στο Μακρυχώρι, ένα προάστιο κοντά στον Γαλατά. Η ζωή τους κυλά ήρεμα καθώς η Λωξάνδρα που είναι και σπουδαία μαγείρισσα αγάπησε τα παιδιά του Δημητρού από τον πρώτο του γάμο, σαν τα δυο δικά της παιδιά, τον Αλέκο και την Κλειώ, τα οποία απέκτησε ύστερα από πολλά ταξίματα στην Παναγιά την Μπαλουκλιώτισσα. Καθώς τα χρόνια περνούν οι μακρινοί απόηχοι των μεγάλων ιστορικών γεγονότων της εποχής και των διώξεων των Ελλήνων, διαταράζει όχι σπάνια την οικογενειακή τους γαλήνη. Όταν πεθαίνει και ο άντρας της ο Δημητρός και μένει χήρα, εγκαθίσταται για λίγο στο Ταξίμ και ύστερα ξεριζώνεται κι έρχεται στην Αθήνα για να ζήσει ανάμεσα σε παιδιά κι εγγόνια. Μετά το θάνατο του γιου της Αλέκου, αποξενωμένη από τα εγγόνια της, επιστρέφει και πεθαίνει πάμφτωχη στην Πόλη...
Από τα δημοφιλέστερα σίριαλ της πρώτης περιόδου της ελληνικής τηλεόρασης. Η Λωξάνδρα, είναι μέσα στην απλότητά της ένας μεγάλος χαρακτήρας που συνενώνει όλα τα χαρακτηριστικά της ελληνίδας μάνας και νοικοκυράς. Το σίριαλ που είναι η καλύτερη δουλειά του Γρηγόρη Γρηγορίου στην τηλεόραση περιγράφει μια μεγάλη χρονολογικά περίοδο του ξεριζωμένου ελληνισμού και καθιέρωσε τη Μπέτυ Βαλάση, στην τηλεόραση.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998 VIDEO ΑΠΟ themindstripper

Δεν υπάρχουν σχόλια: