Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

ΠΛΑΤΕΟΣΑΥΡΟΣ - PLATEOSAURUS

Πλατεόσαυρος
Ζούσε στη Δυτική Ευρώπη
Περιγραφή: Μεγαλόσωμο προσαυρόποδο
Μήκος: 6-10 μέτρα από το ρύγχος ως την ουρά
Διακριτικά χαρακτηριστικά: Υπάρχουν πολλά είδη Πλατεόσαυρων. Το πιο γν
ωστό ήταν ο Πλατεόσαυρος του Ένγκελχαρτ. Αρσενικά και θηλυκά έχουν παρόμοια εμφάνιση, αλλά τα θηλυκά μπορεί να είναι 10-20% πιο μεγαλόσωμα. Έχουν πρόσωπο κόκκινο της φωτιάς, με κόκκινες ραβδώσεις κατά μήκος του λαιμού. Η ραχιαία επιφάνειά τους είναι καφέ και έχει τραχιά υφή. Τα πλευρά, η κοιλιά και τα άκρα τους είναι γκρι. Οι νεοσσοί παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη ποικιλία χρώματος, με καφέ και σοκολατί ραβδώσεις ζέβρας.
Συμπεριφορά και κατοικία: Όπως τα περισσότερα προσαυρόποδα της περιόδου αυτής, ζει τον περισσότερο χρόνο σε κοπάδια αποτελούμενα από οικογένειες 5 έως 20 ζώων υπό την αρχηγία ενός ηλικιωμένου θηλυκού. Κατά τη σύντομη εποχή ζευγαρώματος στο τέλος της άνοιξης, συναθροίζονται σε μεγαλύτερα κοπάδια, που μπορεί να αριθμούν έως και 200 ζώ
α. Το ζευγάρωμα είναι πολυανδρικό: κάθε θηλυκό επιλέγει έναν αριθμό αρσενικών, ανάλογα με τη θέση του, στην ιεραρχία. Η αρχηγός είναι περίπου 30 ετών και έχει 3-5 αρσενικούς συζύγους. Μετά, τα κοπάδια διαλύονται και οι οικογενειακές ομάδες, μαζί με τους συζύγους, μεταναστεύουν σε τόπους φωλιάσματος. Κάθε αρσενικό φυλάει μια φωλιά με 10-20 αυγά, ενώ τα θηλυκά ασκούν πιο γενικά καθήκοντα φύλαξης. Οι τόποι φωλιάσματος, είναι γνωστοί ως “οχυρά”: οι δεινόσαυροι της ομάδας αυτής συχνά φωλιάζουν κοντά σε δέντρα όπου κουρνιάζουν ραμφορυγχοειδείς πτερόσαυροι, που τους προειδοποιούν για κάθε εισβολέα.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: